Τους πήρε χαμπάρι μέχρι και η… Ελισάβετ
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Τους πήρε χαμπάρι μέχρι και η… Ελισάβετ

«Τρεις καλούς λόγους» για να μείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να της πουν οι φίλοι της η βασίλισσα Ελισάβετ, ενόψει του δημοψηφίσματος.

 Η συγκεκριμένη συζήτηση μάλιστα διέρρευσε, προφανώς όχι τυχαία. Ασφαλώς δεν ήταν ούτε ερώτηση, ούτε αφελής παραίνεση, αυτό που έκανε. Οι περίπου μισοί Βρετανοί έχουν τους λόγους τους που δεν θέλουν να βρίσκονται στην ΕΕ. Ίσως να έχουν δίκιο, ίσως άδικο, αλλά η επιχειρηματολογία τους είναι σοβαρή. Όπως μάλιστα απεδείχθη, είχαν δίκιο όταν δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να ενταχθούν στο ευρώ και αποφάσισαν να κρατήσουν το νόμισμά τους. 

Το Brexit προφανώς και θα απειλήσει τα θεμέλια ενός πράγματος που ελάχιστα θυμίζει αυτό που ονειρεύονταν πολλοί, όταν πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση μίας νέας, ειρηνικής και όσο γίνεται πιο συνεκτικής Ευρώπης. Ουδεμία σχέση έχει και με τις προσδοκίες ή τις ανάγκες λαών και κοινωνιών, η σημερινή «γερμανική» Ευρώπη.

Ακόμη όμως κι αν δεν προκύψει Brexit, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι πολλά πράγματα στην ΕΕ πρέπει να αλλάξουν. Το παραδέχθηκε ως και ο Σόιμπλε, που τώρα τελευταία δείχνει μία περίεργη, όσο και απρόσμενη «κατανόηση» για τις ανησυχίες σχετικά με το πού πάει η Ευρώπη και τον συνεχώς αυξημένο ευρωσκεπτικισμό.

Πιθανόν βλέπει ο άνθρωπος ότι όλο και περισσότεροι δεν «μασάνε» όπως παλαιότερα με τις απειλές του Βερολίνου και την πολιτική επικυριαρχίας, που αυτό επιδεικνύει. Το ότι το πέτυχε με την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι τα κορόιδα είναι παντού.

Στην Ισπανία για παράδειγμα οι Podemos προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους να μην τολμήσουν να εκβιάσουν μία αυριανή κυβέρνηση, που δεν θα είναι αρεστή στις Βρυξέλλες.
Κλείσιμο

Για το αίτημα της Λεπέν να γίνει και στη Γαλλία δημοψήφισμα, όπως στη Βρετανία, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Το ότι ένα Brexit, που θα οδηγήσει τη Βρετανία στο μέλλον σε καλύτερες προοπτικές, θα λειτουργήσει καταλυτικά για τις αποσχιστικές τάσεις του Παρισιού, είναι περισσότερο από προφανές – για να μην πούμε για άλλες χώρες.

Το πρόβλημα, αν όχι το αδιέξοδο με αυτή την δήθεν «Ένωση», την λεγόμενη Ευρωπαϊκή, είναι ότι τους παίρνουν χαμπάρι όλοι και περισσότεροι. Και μάλιστα τώρα δεν είναι καν Έλληνες, αλλά διάφοροι άλλοι, κατά τεκμήριο πιο σοβαροί και πιο αποφασισμένοι από τους δυσαρεστημένους μεν, αλλά φοβισμένους και απροετοίμαστους για οποιαδήποτε σύγκρουση με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, Έλληνες.

Όταν σε παίρνει χαμπάρι μέχρι και η Ελισάβετ, τότε το πρόβλημα σίγουρα δεν θα είναι της Ελισάβετ αύριο, αν προκύψει Brexit, αλλά δικό σου. Και ήρθε η ώρα να γελάσουμε με εκείνους που έκαναν λεονταρισμούς απέναντι στην Ελλάδα, αλλά τρέμουν τώρα στην ιδέα να τους φύγουν οι Βρετανοί ή ακόμα και να τους προκύψουν οι Pοdemos στην Ισπανία, που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο και δεν πρόκειται να δεχθούν ψευτοτσαμπουκάδες τύπου Σόιμπλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα