Μισή δουλειά
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Μισή δουλειά

Nέα δεδομένα εμφανίζονται εν όψει της 24ης Μαΐου, καθώς ένα πρόγραμμα υψηλού οικονομικού ρίσκου καλείται να λειτουργήσει για να αξιοποιήσει η οικονομία τα οφέλη της αξιολόγησης.

Παράλληλα η υπόθεση του χρέους παίρνει τον χαρακτήρα προεξόφλησης αφού, όπως καταγράφαμε, οι πρώτες επιμηκύνσεις, περίοδοι χάριτος και αλλαγές στα επιτόκια θα βασιστούν στην επιτυχία και εκτέλεση των στόχων των ελληνικών δεσμεύσεων.

Η οικονομία όμως είναι μια ζωντανή υπόθεση. Αν σταθούμε μόνο στους αυστηρούς σχεδιασμούς, σε μέτρα επί μέτρων και μνημόνια επί μνημονίων θα υπάρχουν πάντα αποκλίσεις και οι δημιουργικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να απελευθερωθούν. Η κυβέρνηση φορτώνεται ένα βαρύ μνημόνιο για το οποίο μπορεί να πει πολλά. Ομως δεν παύει να είναι μια από τα ίδια, που έρχεται να προστεθεί σε μια εξαετή διαδικασία και σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί.

Το κέρδος για την οικονομία είναι ότι ο «πολιτικός ρομαντισμός» αργά αλλά σταθερά αρχίζει να απομυθοποιείται. Και ίσως η πιο ειλικρινής κουβέντα που άκουσα από τον πρωθυπουργό ήταν αυτή που είπε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, προτρέποντάς τον να ξεχάσει τους ιδεατούς κόσμους. Ομως είναι αυτό που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε για τις επιλογές του ως πιστοποίηση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Πολιτικά το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι οι αδύναμοι δεν πρέπει να επωμιστούν τα βάρη. Ωστόσο η οικονομία θέλει εμβάθυνση και αν ένας μικρομεσαίος που δηλώνει 35.000 ευρώ -και πόσα μπορεί να κρύψει άλλωστε με τα capital controls- μείνει με διαθέσιμα 15.000 ευρώ, τότε δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι αυτός θα πληρώνει εργαζομένους, υποχρεώσεις, καθώς και όλα αυτά που η οικονομία περικλείει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην οικονομία τα πράγματα τρέχουν γρήγορα και όσοι μπορούν να επιβιώνουν σκέφτονται και λειτουργούν πολύ πιο άμεσα και η αποτύπωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγέθη.

Η πορεία της θα είναι πολύ πιο σύνθετη και αφενός θα πρέπει και να εφαρμοστούν πράγματα που συμφωνούνται, όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, αλλά και να επανεξεταστούν άλλα που μπορεί από πολιτικής πλευράς να δείχνουν συμμετρικά, όμως οι επιπτώσεις τους στο οικονομικό γίγνεσθαι θα είναι ασύμμετρες. Οι επόμενοι μήνες είναι μια χρυσή ευκαιρία για το πρωθυπουργικό επιτελείο να κάνει τις αποτιμήσεις του και να αναπροσαρμόσει κατευθύνσεις που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να λειτουργήσουν.
Κλείσιμο

Το φάσμα του κόφτη του Δημοσίου συζητιέται ήδη πάρα πολύ και αν εφαρμοστεί θα είναι πολιτικό πλήγμα για έναν πολιτικό σχηματισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει εκεί. Αν πρέπει να μπει κόφτης κάπου από τώρα είναι στο Ασφαλιστικό, γιατί όταν σήμερα πληρώνει ο ένας στους δύο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτοί που πληρώνουν και συντηρούν το σύστημα θα μπορούν να πληρώσουν 50% παραπάνω του χρόνου.

Η κυβερνητική πολιτική μπορεί να έχει μέλλον μόνο αν στραφεί με επιτυχία στην ανάπτυξη και αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά πλεονεκτήματα. Μεθαύριο εγκαινιάζεται ο TAP, που αποτελεί ένα σημαντικό έργο το οποίο θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Το ενεργειακό πεδίο είναι ένας τομέας όπου η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, μπορεί να βοηθήσει τη ΔΕΗ, να ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στην πραγματική οικονομία μετασχηματίζοντας έναν ολόκληρο κλάδο σε πυλώνα ανάπτυξης.

Η υπόθεση επίσης των κόκκινων δανείων που έρχεται δεν θα είναι τόσο απλή. Αν όμως δεν προχωρήσει με επιτυχία, θα οδηγήσει σε περιπέτεια το τραπεζικό σύστημα. Αναρωτιέται, όμως, κανείς πώς θα αποπληρώνονται τα δάνεια όταν αυξάνονται οι φόροι.

Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, τέλος, η οικονομία χρειάζεται στο πηδάλιο ανθρώπους που έχουν ζήσει με την αγωνία του αποτελέσματος. Οταν οι καταθέσεις σου σε έχουν εξασφαλισμένο, όσο καλός γνώστης κι αν είσαι, όσο καλές ιδέες κι αν έχεις, αν δεν έχεις τα αντανακλαστικά για να ηγηθείς μιας χώρας σε πολιορκία δεν θα γίνεις καλός υπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK