Ζάλογγο ή Τιτανικός; Τρέλα ή ομαδική παράκρουση;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Ζάλογγο ή Τιτανικός; Τρέλα ή ομαδική παράκρουση;

«Και τι να κάνουμε; Να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές;» λένε σήμερα ΣΥΡΙΖΑίοι, wannabe ΣΥΡΙΖαίοι, ΣΥΡΙΖΟφιλοι και πρόθυμα παπαγαλάκια

Με το ερώτημά τους σπεύδουν να εξηγήσουν γιατί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απορρίπτουν το σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσαν οι δανειστές. Επισημαίνω ότι το σχέδιο των πιστωτών είναι γραπτό. Δηλαδή είναι δύσκολο να αλλάξει ως προς το σύνολο των μέτρων παρά μόνο αν παρουσιαστούν άλλα μέτρα που θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ισοδύναμα όπως έχουμε συνηθίσει να τα λέμε. Δηλαδή: Δεν συμφωνείτε με την προτεινόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ; Πολύ καλά, προτείνετέ μας άλλα μέτρα από τα οποία θα συγκεντρωθούν 1,8 δισ.ευρώ.
 
Να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές λοιπόν;
Υπενθυμίζω ότι τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν έπειτα από τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και μερικούς μήνες. Με απλά λόγια: Οι δανειστές κατέθεσαν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους έπειτα από συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση. Μίλησε, συναντήθηκε, διαπραγματεύθηκε ξανά και ξανά ο Αλέξης Τσίπρας με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ και αυτοί κατέθεσαν σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει λήψη μέτρων ύψους 3,5 δισ.ευρώ. Όλα αυτά έπειτα από σκληρό παζάρι, σωστά;
 
Στη σημερινή συμφωνία συρθήκαμε γιατί δεν λύσαμε το θέμα όταν έπρεπε να λυθεί. Υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην τολμήσει να υπογράψει την συμφωνία που προέβλεπε λήψη μέτρων που θα μας κόστιζαν ένα δισ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, αντί να πληρώσουμε για να συγκεντρωθεί ένα δισ. πρέπει να συναινέσουμε σε αφαίμαξη 3,5 δισ.ευρώ! Αυτό μετά την διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την παρέμβαση των Αμερικανών!
 
Η σημερινή συμφωνία λοιπόν, όπως αυτή προτείνεται από τους δανειστές, είναι αποτέλεσμα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί του και οι συνεργάτες του την διαπραγματεύθηκαν. Η κυβέρνηση μας έφτασε σ’ αυτό το σημείο. Άρα αν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις αυτός δεν είναι όποιος λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται deal με τους Ευρωπαίους δανειστές. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη και φτάσαμε εδώ...
 
Κλείσιμο
Μια καλή αρχή από την κυβέρνηση θα ήταν να σταματήσουν να πανηγυρίζουν που οι δανειστές δέχονται χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Η πρόβλεψη σήμερα είναι ότι το 2015 θα κλείσει με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι πρόβλεψης για 2,3 θετικό ρυθμό. Με ΑΕΠ μικρότερο κατά 2,3% το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε προβλεφθεί απλώς δεν βγαίνει. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη του υποτιθέμενου μικρού πλεονάσματος. Κατέρρευσε το ΑΕΠ άρα δεν μπορεί να επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και γι' αυτό οι δανειστές δέχονται μικρότερο στόχο.
 
Η λύση που επιβάλλεται από τους δανειστές είναι σκληρή. Δεν θα εξετάσω αν είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής ασάφειας, των πράξεων ή παραλείψεων της ομάδας Τσίπρα, Καμμένου, Βαρουφάκη και σία.
 
Η αλήθεια είναι όμως ότι σήμερα υπάρχει λύση. Αύριο φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα, όπως έχει αποδειχθεί τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν των τελευταίων έξι ετών. Νομίζω δεν είναι κακό να αναρωτηθούμε: Πόσο έχει βελτιωθεί η θέση μας από το 2009 που ο κάθε λαϊκιστής, αντιπολιτευόμενος, επίδοξος πρωθυπουργός έβριζε τους Γερμανούς τους οποίους σήμερα αποθεώνει; Πόσοι θυμούνται εκείνους που κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους σαν Μερκελιστές και σήμερα έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την καγκελάριο της Γερμανίας;
 
Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Και ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τη νέα φοροκαταιγίδα. Ποιος πλήττεται με τους φόρους που εισηγείται και η κυβέρνηση στη δική της πρόταση των 47 σελίδων προς τους πιστωτές; Το κομμάτι της κοινωνίας που έχει ήδη χτυπηθεί από τους προηγούμενους φόρους, αυτό από το οποίο προέρχονται στρατιές ανέργων. Η επιλογή που έχει κάνει το πολιτικό σύστημα είναι να σκοτώνει λίγο-λίγο την ιδιωτική οικονομία που παράγει τους φόρους που απαιτούνται για να πληρώνεται η δημόσια οικονομία. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.
 
Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο μηδέν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ό,τι κι αν πιστεύουν ορισμένοι, η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές είναι ενωμένοι, αποφασισμένοι και σε σκληρή γραμμή απέναντι στη Ελλάδα.
 
Για το λόγο αυτό οι Έλληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που υπερβαίνει πρόσωπα και πολιτικά κόμματα. Λύση είναι η εθνική ομοψυχία και η αξιοποίηση των καλύτερων, των άριστων Ελλήνων σε όλους τους τομείς. Έλεος πια με τους λαϊκιστές και τους υποκριτές.

Πολύ φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να φανταστούν το τι έρχεται. Ελπίζω οι αυταπάτες τους να διαλυθούν γρήγορα για το καλό όλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK