Ο νεκρός
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ο νεκρός

Γρανίτης οι θεσμοί. Βαριά η σκιά της σημειολογικής συνάθροισης των θεσμών στο Βερολίνο.

Δηλαδή Μέρκελ, Ολαντ (οι δύο ισχυρότερες ευρωπαικές οικονομίες). Παρέα με Ντράγκι της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ της Κομισιόν. Ολοι μαζί. Στο ίδιο τραπέζι!

Ολοι μαζί. Και οι ψωριάρης χώρια. Η Ψωροκώσταινα εκτός κάδρου. Το μήνυμα απλό. Ολοι μαζί. Στο ίδιο μήκος κύματος. Που σημαίνει πως ο Γιουνγκέρ δεν είναι ο καλός και η Μέρκελ η κακή. Ολοι το ίδιο. Συντονισμένοι. Αποφασισμένοι. Τελεσιγραφικοί. Είτε αποδέχεσαι την συμφωνία είτε φεύγεις. Αν συμφωνήσεις λεφτά παίρνεις. Αν δεν συμφωνήσεις λεφτά δεν παίρνεις. Αυτό είναι και τελείωνε!

Ο Τσίπρας στα καναβάτσα. Εκ δεξιών ο σκληρός, κυνικός, χλευαστικός Σόιμπλε. Εξ ευωνύμων ο αριστερός, σκληροπυρηνικός Λαφαζάνης. Αόρατος κρίκος δένει τον έναν με τον άλλον. Τον νεοφιλελεύθερο Σόιμπλε με τον ολίγον κομμουνιστή Λαφαζάνη

Αμφότεροι περίπου λένε, ότι η Ελλάδα και Ευρωζώνη δύο πράγματα ασύμβατα και εχθρικά. Ο γερμανός λέει ότι η Αθήνα είναι αδιόρθωτη. Οτι κοροιδεύει. Και ότι με τίποτα δεν μαθαίνει

Ο Παναγιώτης διατυμπανίζει ότι η Ευρωπαική ολιγαρχία έχει βάλει στόχο να μας «σκοτώσει». Να μας εξαντλήσει. Να μας γονατίσει. Ωστε να υποταχθούμε και να μετατραπούμε σε αποικία!
Κλείσιμο

Αν ο Τσίπρας υπογράψει τα μέτρα είναι σα να παραδέχεται ότι επί πέντε μήνες δεν έγινε τίποτα. Οτι υποκύψαμε. Οτι αναγκαστήκαμε να παραβιάσουμε τις κόκκινες γραμμές. Και ότι μέσα σ αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, παρά μόνο μία. Αυτή που ακολούθησαν πειθήνια ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Αρα μια τρύπα στο νερό!

Τι πρέπει να κάνει; Απλό. Να καταφύγει σε εκλογές. Να δημοσιοποιήσει την πρόταση των πέντε. Να απαλλαγεί από τους «αριστερούς» και τα βαρίδια. Να υπογράψει. Και στην συνέχεια να κάνει έφοδο με σοκαριστικές αλλαγές. Αλλιώτικα η προοπτική είναι μία. Οπως ακριβώς την περιγράφουν οι πιστοί των παραδόσεων, των ηθών και των ελληνικών εθίμων. Δηλαδή. Αντιγράφω

«Τα ήθη και τα έθιμα του τελευταίου αποχαιρετισμού αποτελούν μέρος της ζωής του ανθρώπου και χρέος μας είναι να τα γνωρίζουμε για να δείχνουμε σεβασμό στον συγγενή που αποχαιρετούμε αλλά και στην παράδοση που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Τον νεκρό τον πλένουν, τον ξυρίζουν, αν είναι άντρας, του φοράνε τα καλά ρούχα και τον βάζουν στο κρεβάτι. Του σταυρώνουν τα χέρια και τα δένουν μ’ ένα άσπρο πανί. Του δένουν και το σαγόνι με ένα άσπρο πανί. Στις τσέπες του βάζουν κέρματα γιατί, σύμφωνα με το αχαιοελληνικό έθιμο, θα τα χρειαστεί ο νεκρός για να περάσει στον άλλο κόσμο. Τον σκεπάζουν με το σάβανο και αφήνουν μια τρύπα στη μύτη. Πάνω από τα χέρια του τοποθετούν μια εικόνα της Παναγίας ή όποια άλλη υπάρχει. Ανάβουν το καντήλι και δίπλα τοποθετούν ένα ποτήρι νερό για σαράντα ημέρες. Αφού τον βάλουν στην κάσα, ο κάθε επισκέπτης που έρχεται για να τον αποχαιρετήσει, του φέρνει λουλούδια από το σπίτι του και μια λαμπάδα. Αυτά τα βάζουν στο φέρετρο. Μετά έρχεται ο παπάς και διαβάζει τον νεκρό»

Με απλά λόγια. Tsipras Dead or Alive? Η απόφαση εντελώς δική του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK