Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα

Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα: το θυμάστε το παλιό παιδικό παιχνίδι, όπου ένα παιδί «τα φυλάει» και, μόλις τελειώσει το μέτρημα, προσπαθεί να κάνει τους ακίνητους συμπαίκτες του να κουνηθούν ή να γελάσουν; Όποιος κάνει κάτι από τα δύο, βγαίνει από το παιχνίδι, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Κάπως έτσι, στρατιωτάκια αμίλητα-ακούνητα-αγέλαστα, φαίνεται πως «φαντασιώνονται» τους μαθητές και τους φοιτητές όσοι δήθεν… κόπτονται για την εξέλιξή τους.

Κανείς δεν εξετάζει τι πραγματικά ζητάνε αυτά τα παιδιά. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, για παράδειγμα, όταν τα έβαζαν, προ ημερών, με τον πρύτανη κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, δεν το έκαναν για… πλάκα. Ζητούσαν να συνεδριάσει ανοιχτά η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ και να ακουστούν οι απόψεις τους για το ζήτημα της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα φύλαξης του Πανεπιστημίου και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι. Να ακουστούν οι απόψεις τους ήθελαν, όχι να τις επιβάλουν κιόλας.

Κι όμως… Αποδίδοντάς τους άλλα, πολιτικά κίνητρα και «κολλώντας» τους την… ταμπέλα των αριστερών και αριστεριστών, κάποιοι θέλησαν να τους «φιμώσουν». Αίφνης, όλοι οι… συντηρητικοί, έσπευσαν να… αποθεώσουν τον κ. Φορτσάκη, που θα «καθαρίσει» το Πανεπιστήμιο από τους… μαλλιάδες, τους… άπλυτους και τους… αναρχικούς.

Κλείσιμο
Βέβαια, όταν έπειτα από λίγες ημέρες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωνε, στον τηλεοπτικό φακό και αναφερόμενος στις ελλείψεις διοικητικών υπαλλήλων, ότι «μας φόρτωσαν ένα σωρό φοιτητές…», ακόμα και όσοι έσπευσαν να επιχαίρουν, αρχικά, για την… παιδαγωγική του στάση, θα πρέπει να συνειδητοποίησαν ότι, έναν άνθρωπο, που χρησιμοποιεί στην ίδια πρόταση τις λέξεις «φόρτωσαν», «σωρός» και «φοιτητές», μόνο… παιδαγωγό δεν τον λες -ή κάνω λάθος;

Από την άλλη, οι μαθητές που κάνουν καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας, καταδικάζονται συλλήβδην από την πολιτική ηγεσία και, λίγο ως πολύ, χαρακτηρίζονται «μπαχαλάκηδες», που θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, μόνο και μόνο για να τα «σπάνε» και να μην κάνουν μάθημα. Για το πρώτο, η απάντηση είναι πως τα παιδιά έχουν αιτήματα και θέλουν να έχουν άποψη για το Νέο Λύκειο και για την «Τράπεζα Θεμάτων». Από τη στιγμή που τα ζητήματα αυτά αφορούν στο μέλλον τους, δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό...

Όσο για το αν θέλουν να χάνουν μαθήματα, σκεφτείτε μόνο τούτο: όταν ο υπουργός Παιδείας βγαίνει και λέει πως θα καλυφθούν όλες οι χαμένες ώρες, με συνέπεια να χαθούν π.χ. τα Σαββατοκύριακα ή οι εκδρομές, και παρ' όλα αυτά οι καταλήψεις συνεχίζονται, τότε μάλλον τους μαθητές τους ενδιαφέρει κάτι πιο σημαντικό από τις ώρες και την «ποσότητα» των μαθημάτων: η ποιότητά τους.

Από κάθε άποψη, λοιπόν, βρίσκομαι στο ιδεολογικά και αξιακά εκ διαμέτρου αντίθετο άκρο, σε σχέση με όσους στρέφουν την κριτική τους εναντίον των νέων εκείνων, που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον και θέλουν να έχουν άποψη και λόγο για όσα τους αφορούν. Στη χουντική λογική, βέβαια, που διέπει την καθημερινότητά μας στα χρόνια των μνημονίων, οι εκάστοτε ηγεσίες -μα, πιο πολύ, η σημερινή- τους θέλουν όλους «στρατιωτάκια αμίλητα-ακούνητα-αγέλαστα» -όχι μόνο τους μαθητές.

Να με συγχωρείτε, αλλά, όταν ακούω τον υπουργό Παιδείας να διατάζει… ΕΔΕ, για να βρει ποιος φταίει που ο ίδιος δεν πήγε στη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου, τον υφυπουργό Παιδείας να επιτίθεται στη Βουλή σε μια βουλευτή αντιπολιτευόμενου κόμματος, λέγοντάς της «θέλετε Κασιδιάρη», τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να μιλά για «ένα σωρό φοιτητές» και διαβάζω για… χρυσαυγίτες εκπαιδευτικούς σε σχολείο της Θεσσαλονίκης ή για συναδέλφους τους, που «φυγάδευσαν» 27 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, ε, τότε δεν μπορώ να μην είμαι με το μέρος των «καταληψιών» και των «μπαχαλάκηδων». Και δεν μπορώ, για παράδειγμα, να δώσω άδικο στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, κ. Θέμη Κοτσυφάκη, όταν παρατηρεί ότι οι μαθητές, μέσω των κινητοποιήσεων, προετοιμάζονται για να γίνουν «καλοί, ενεργοί πολίτες».

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ γιατί οι εισαγγελείς σπεύδουν να παρέμβουν για τις καταλήψεις και να στείλουν αστυνομία κατά των μαθητών και των γονιών τους στα σχολεία, αλλά δεν πράττουν το ίδιο, όταν η σχολική χρονιά ξεκινά με κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, ή αίθουσες χωρίς θέρμανση, στις οποίες οι μαθητές «ξεροσταλιάζουν»…

Αλλά, ξέχασα: τότε δεν ενοχλούν κανέναν τα παιδιά, αφού θέλουν να κάτσουν ήσυχα και να κάνουν το μάθημά τους -τι κι αν δεν έχουν δασκάλους, βιβλία ή «παγώνουν» από το κρύο; Τουλάχιστον, έτσι ένα είναι βέβαιο: θα παραμείνουν… στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα και αγέλαστα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ