Stress tests: Το πρώτο βήμα έγινε, αρκεί;
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Stress tests: Το πρώτο βήμα έγινε, αρκεί;

Tα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει τα κουμάντα τους και δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα ο Βίκτορ Κονστάνζιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένος σημειώνοντας ότι σε γενικες γραμμές τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις αναλύσεις και προβλέψεις που είχαν καταγραφεί για το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους. Εχουν να εκτελέσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους και να επιτύχουν τα αποτελέσματα για τα οποία έχουν δεσμευθεί προς την ΕΚΤ, η οποία θα τις ελέγχει.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακαλύφθηκαν 136 δισ. επιπλέον κόκκινα δάνεια, ενώ για τα 25 δισ. κεφάλαια που χρειάζονται συνολικά υπάρχουν assets 37 δισ. Τα stress tests έχουν οδηγήσει σε μια αξιόπιστη καταγραφή για την ΕΚΤ αλλά και την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Αρα μπορεί τώρα η ηγεσία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να συγκεντρωθεί με πιο συγκεκριμένους όρους και εμπιστοσύνη στην χρηματοδότηση και προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της.

Για τις ελληνικές τράπεζες το αποτέλεσμα είναι θετικό καθώς δείχνει ότι μπορούν να αντέξουν σε ακραία σενάρια χωρίς να πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου.Το ερώτημα είναι αν πράγματι οι διοικήσεις τους θα επιχειρήσουν πιο συγκροτημένα να ρίξουν τώρα κεφάλαια στην αγορά,που είναι και το ζητούμενο. Σίγουρα τα αποτελέσματα ευνοούν τους μετόχους που μπορούν να δουν καλύτερη πορεία των μετοχών τους.

Παράλληλα η απελευθέρωση των 11,4 δισ. από τις ενδεχόμενες αναγκες επανα- κεφαλαιοποίησης δίνει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα να διαπραγματευθεί την χρήση τους για την χρηματοδότηση αναγκών κατά την περίοδο μετά την λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.Αρα η λεγόμενη μετά-μνημόνιο περίοδος έχει βρει ήδη 11 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν ότι καταστροφολογίες που βιάζονται κάποιοι να καταγράψουν δεν έχουν βάση, αντίθετα δίνουν τροφή σε παιιχνίδα των hedge funds στο ελληνικό χρηματιστήριο,όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ