Γιατί οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τροπάριο – Το δικό μας πρόβλημα
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Γιατί οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τροπάριο – Το δικό μας πρόβλημα

Η εμμονή των Γερμανών σε μια πολιτική που συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές από τις οικονομίες της Ευρωζώνης, και πολύ περισσότερο τις κοινωνίες της, δεν είναι στενοκέφαλη αλλά έχει βάση.

Τα “τάκλιν” του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αλλά και της Μέρκελ στις προθέσεις Ντράγκι για την δημιουργία της αγοράς των λεγόμενων asset back securities, δηλαδή την παρέμβαση σε τραπεζικούς τίτλους που έχουν σαν εγγύηση αξίες σε ακίνητα ή οποιασδήποτε μορφής τέτοιας έκδοσης που μπορούν να υπάρξουν από χώρες της Ευρωζώνης δείχνει κι έναν συγκεκριμένο φόβο που έχουν οι Γερμανοί.

Το γεγονός δηλαδή ότι οι αγορές προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα ρίξει στην αγορά περίπου 1 δισ. ευρώ ξεκινούν να υποτιμούν το ευρώ με στόχο ακόμα και την αναλογία 1/1 που αναφέρει η Goldman για το 2017.

Κλείσιμο
Η υποτίμηση όμως του βασικού τους νομίσματος τους ανησυχεί ιδιαίτερα για πληθωριστικές πιέσεις που είναι ο πραγματικός τους φόβος και τρόμος.

Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί προτιμούν το αποπληθωριστικό πείραμα που επιτυχημένα καταγράφεται στην Ισπανία με παράλληλη ανάπτυξη 0,6%-1,2% αλλά και έκρηξη της ανεργίας σε υψηλότερα επίπεδα για τους νέους έναντι της Ελλάδας.

Επίσης, από το χθεσινό άρθρο του Σόιμπλε στους Financial Times, καθίσταται σαφές ότι οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να υποχρεώσουν το σύνολο της Ευρωζώνης να προσαρμοστεί σε μια ασφυκτική πολιτική που θα την καθορίζουν οι χώρες του πυρήνα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι Γερμανοί εμμένοντας στη δημοσιονομική προσαρμογή και φοβούμενοι τον πληθωρισμό δεν πρόκειται να αλλάξουν το τροπάριό τους.

Αυτά όλα τα ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε με συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες. Το πώς η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να αντέξει την παρατεταμένη αυτή πίεση αλλά και να ανακάμψει με την ουσιαστική απουσία επενδύσεων είναι το δικό μας πρόβλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network