Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και η φοροδιαφυγή
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και η φοροδιαφυγή

Τις προηγούμενες ημέρες οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ. Παναγιώτης Αθανασίου , Γαληνός Μπρης και Ιωάννης Δραγατσης κάλεσαν στο γραφείο τους  κάποιους εκ των επικεφαλής κορυφαίων εφοριών της Αθήνας όπως για παράδειγμα του Ψυχικού , της Γλυφάδας ,  του Πειραιά της Διεύθυνσης Μεγάλου Πλούτου κλπ.

Οι εντολές των εισαγγελέων ήταν ότι θα πρέπει να «σπάσει» η λίστα Λαγκαρντ  την οποία τώρα την χειρίζεται αποκλειστικά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και να συνεχιστεί η έρευνα μαζί με τις μεγάλες εφορίες της χώρας .

Σε αντίθετη περίπτωση όπως λέγεται χαρακτηριστικά η καθυστέρηση στην τελικη εξιχνίαση  της λίστας θα ήταν σημαντική.  Ίσως να θέλαμε 2 και 3 χρόνια .

Κλείσιμο
Επικεφαλής της ερευνάς τίθεται ο ίδιος ο κ. Δραγατσης και η εντολή που υπάρχει είναι μέσα σε διάστημα 3 μηνών οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί.

Η απόφαση των εισαγγελέων να βάλουν στο «παιχνίδι» και τους εφοριακούς για την λίστα Lagard δεν είναι τυχαία και κακώς «γκρινιάζουν» στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Άλλωστε δεν νομίζω ότι έχουν κάτι να χωρίσουν. Εκτός εάν υπάρχει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζω.  

Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα .   Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει αφήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος χωρίς κόσμο.

Ενώ το ΣΔΟΕ θα έπρεπε να απασχολεί τουλάχιστον 2.500 άτομα (η ακόμα και πολύ παραπάνω) αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ούτε καν 1.000 υπάλληλοι.

Αποτέλεσμα είναι πολύπλοκες υποθέσεις να καθυστερούν σημαντικά για πολλούς μήνες η ακόμα και κάποια χρόνια.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο.

Για παράδειγμα υπάρχουν υποθέσεις ειδικά στα εξοπλιστικά προγράμματα για τις οποίες τα πορίσματα εκδίδονται μετά από την πάροδο 2-3 ετών.

Επιπρόσθετα το τηλεφωνικό κέντρο του ΣΔΟΕ δέχεται κάθε χρόνο περίπου 20.000 καταγγελίες. Άλλες είναι σοβαρές και άλλες δεν χρήζουν καν εξέτασης. 

Για παράδειγμα υπάρχουν καταγγελίες για επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν η ακόμα και για επιχειρηματίες που δηλώνουν ψιχουλα ενώ βγάζουν χιλιάδες ευρω κάθε χρόνο. (οι καταγγελίες γίνονται  από απατημένες συζύγους) .

Όμως ποιος θα ελέγξει όλες αυτές τις καταγγελίες εάν δεν υπάρχει κόσμος.   Η κάθε καταγγελία έχει την άξια της αρκεί να αξιολογηθεί σωστά. Όπως επίσης και η κάθε έρευνα που γίνεται μετά από εισαγγελικές παραγγελιές.

Άρα λοιπόν προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον εκατοντάδων υπάλληλων στον ΣΔΟΕ.  Η σωστή στελέχωση της υπηρεσίας αυτής (όπως επίσης και της Εισαγγελίας Διαφθοράς )  είναι ίσως η πιο σωστή κίνηση που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ