Ατενίζοντας το απέραντο φρενοκομείο
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ατενίζοντας το απέραντο φρενοκομείο

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται, όταν λείπει από τη χώρα η τρόικα, να φτιάχνουμε τους μύθους μας και να ζούμε με αυτούς και μόλις εμφανίζονται τα καλόπαιδα των δανειστών να διαπιστώνεται ότι υπολειπόμαστε σχεδόν σε όλες τις υποχρεώσεις μας.

Κομμάτια και θρύψαλα η αισιοδοξία και ξανά πάλι από την αρχή οι συζητήσεις για λήψη νέων μέτρων.
Κι αλήθεια, τι άλλα μέτρα όταν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό πως όποια μέτρα ήταν να πάρουμε τα πήραμε;

Ιδού λοιπόν πώς έχει η κατάσταση μετά τον επιτόπιο έλεγχο της τρόικας που θα επανέλθει σε μία εβδομάδα και μέχρι τότε εμείς θα πρέπει να έχουμε προτάσεις και λύσεις συγκεκριμένες, αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση του Αυγούστου.
Ζώντας για μερικές εβδομάδες τον μύθο του success story, διέλαθε την προσοχή της κυβέρνησης ότι στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μια τρύπα 2,5 δισ. ευρώ.

Ξεχάσαμε επίσης ότι μέσα στις επόμενες 8 ημέρες θα πρέπει να μετακινηθούν 11.500 δημόσιοι υπάλληλοι και να απολυθούν άλλοι 2.000, αφού είναι άγνωστο αν στις απολύσεις μετρούν αυτές των υπαλλήλων της ΕΡΤ.
Προσπεράσαμε επίσης την απώλεια του στόχου είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μετά την ατυχή κατάληξη του θέματος της ΔΕΠΑ, όπως κάνουμε τους χαζούς για άλλη μια φορά για την εκτός στόχων είσπραξη δημοσίων εσόδων και τα επακόλουθα ελλείμματα.

Παραδομένοι μάλιστα στο καλό σενάριο, καλλιεργήσαμε τη βεβαιότητα ότι οι τροϊκανοί θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση από τον Ιούλιο!

Κι έρχεται τώρα η τρόικα, πιάνει το χαρτί και το μολύβι και βγάζει την απόφαση. Μειωμένη έως αρνητική η προοπτική μείωσης του ΦΠΑ καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες 200 εκατ. από τα δημόσια έσοδα.
Προτάσεις μέτρων για να καλυφθούν τα 2,5 δισ. του ΕΟΠΥΥ και άλλα 600 εκατ. για τα υπόλοιπα Ταμεία μέσα στις επόμενες μέρες.

Κλείσιμο
Κι άραγε τι μέτρα μπορεί να είναι αυτά όταν μάλιστα μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο ποσό; Η απάντηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, πως η τρύπα θα καλυφθεί από τον χώρο της Υγείας, προφανώς και δεν πείθει κανέναν γιατί απλούστατα τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμα κι αν κλείσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία!

Αλλά και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, για τον οποίο μας προϊδέασε η κυβέρνηση πως θα ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, φαίνεται ότι πάει περίπατο, καθώς η τρόικα φοβάται και επιμένει στη συνέχιση είσπραξης του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και το 2014, ενώ θέλει το χαράτσι του 2013 να εισπραχθεί όλο μέσα στη χρονιά και να μην πάει η πέμπτη δόση στο 2014!

Κι ενώ όλα αυτά είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, οι κυβερνητικοί εταίροι δίνουν λυσσαλέες μάχες οπισθοφυλακής - για την ΕΡΤ, για τον αντιρατσιστικό νόμο και για την έλλειψη αλληλοενημέρωσης! Μάλιστα εκτοξεύουν απειλές για προσφυγή στις εκλογές -τις οποίες μάλιστα, όπως οι ίδιοι λένε, δεν τις  θέλουν-, αν δεν γίνει το δικό τους!
Μετά ταύτα μπορεί κανείς να εφησυχάσει και να πει πως επιτέλους πιάσαμε πάτο; Μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως η παρούσα κυβέρνηση είναι σταθερή και μπορεί να μας βγάλει σε υπήνεμο λιμάνι; Υπάρχει πουθενά η διαβεβαίωση πως ό,τι χάσαμε-χάσαμε, τραβάμε γραμμή και συνεχίζουμε με ό,τι μας απόμεινε;

Υπάρχει η σιγουριά ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου η ανάκαμψη και πως θα δούμε σύντομα απτά δείγματα ανάπτυξης τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και της προσωπικής ενός εκάστου από εμάς;
Προφανώς όχι, και καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση από τα χειρότερα στα χείριστα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network