Κινητό και παιδί: Να του πάρω κινητό; Ποια είναι η σωστή χρήση;

Κινητό και παιδί: Να του πάρω κινητό; Ποια είναι η σωστή χρήση;


Κινητό και παιδί:  Να του πάρω κινητό; Ποια είναι η σωστή χρήση;
Για τα παιδιά της ψηφιακής εποχής το κινητό τηλέφωνο ήλθε σαν μια φυσιολογική εξέλιξη - Αυτή η συσκευή όμως που τους δωρίζεται ως «συσκευή εντοπισμού» μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό αντίδρασης.

Στο Τόκιο από την άλλη πλευρά, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας, το να μην έχει κανείς κινητό, είναι σαν να περπατάει στο δρόμο χωρίς παπούτσια. Και στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες της Ευρώπης οι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό από πολύ μικρές ηλικίες. Και όσοι διστάζουν να το κάνουν αντιμετωπίζουν την έντονη πίεση των βλασταριών τους που ζητούν διακαώς ένα δικό τους τηλέφωνο. 

Κλείσιμο
Για τα παιδιά της ψηφιακής εποχής το κινητό τηλέφωνο ήλθε σαν μια φυσιολογική εξέλιξη και μέσα από αυτό έχουν «χτίσει» έναν ολόκληρο δικό τους κόσμο.

Τα παιδιά έχουν φύγει από τις γειτονίες του φυσικού κόσμου που έπαιζαν με συνομήλικους τους και πλέον έχουν πάει στις γειτονίες του διαδικτύου (facebook, blogs, forums κ.α.). Στα μάτια των συνομήλικων τους είναι «κοινωνικά καταξιωμένα», ενώ την ίδια ώρα ξεφεύγουν από τον διαρκή έλεγχο των γονιών τους.  

Οι γονείς πάντως εξακολουθούν αμφιταλαντεύονται στο δίλημμα «να του πάρω κινητό ή όχι»; Το ότι θα του πάρουν κινητό τηλέφωνο
 είναι δεδομένο. Το ζήτημα είναι το «πότε» θα γίνει αυτό και ποια θα είναι η χρήση του. Οι ειδικοί πάντως αν και παραμένουν πιστοί της ρήσης «όσο πιο αργά τόσο πιο καλά»,  επισημαίνουν ότι ζωτικής σημασίας είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των μικρών παιδιών τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον.
 
Από πότε πρέπει το παιδί να έχει κινητό
 
Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση του κινητού αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω της ηλικίας των 8 ετών. Για μεγαλύτερα παιδιά και έως της ηλικίας των 13 ετών δεν είναι απαραίτητη η κατοχή κινητού, αλλά η χρήση του μπορεί να γίνεται με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου, είτε αυτός είναι γονιός, μεγαλύτερος αδελφός, δάσκαλος ή συγγενής. Περιστασιακά και κάτω από ειδικές συνθήκες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μετά το 13ο έτος και εφόσον ζητηθεί από το παιδί, θα μπορούσε να συζητηθεί η χρήση του κινητού. Επιβάλλεται, όμως, να εξηγηθούν στο παιδί όλοι οι όροι χρήσης του και να τονιστούν οι κίνδυνοι που κρύβονται, και να διευκρινιστεί ότι αποτελεί μέσο επικοινωνίας και όχι παιχνίδι.
Οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια στα παιδιά και να τα εκπαιδεύσουν πώς θα αποφεύγουν όλες τις κακοτοπιές. Οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα για τα παιδιά και θα πρέπει και οι ίδιοι να κάνουν σωστή και με μέτρο χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Τα οφέλη 

Τα οφέλη από την αγορά κινητού  για το παιδί κυρίως αφορούν στην άμεση επικοινωνία που μπορεί ο γονιός να έχει με το παιδί όταν εκείνο βρίσκεται σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Βρίσκεται άμεσα «κοντά» στο παιδί του, όπου και αν βρίσκεται αυτό, όποια στιγμή και για ό,τι συμβεί.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί: Οι γονείς έχουν μεν την ψευδαίσθηση ότι «είναι κοντά», αλλά τα παιδιά μπορεί να βρίσκονται όπου θέλουν με όποιον θέλουν και να επικοινωνούν ανεξέλεγκτα με άτομα που δεν γνωρίζουν οι γονείς τους (ακόμα ούτε και τα ίδια). Συχνά τα παιδιά κάνουν το παν να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο από συσκευή ελέγχου σε συσκευή απελευθέρωσης. Το κινητό τηλέφωνο που τους δωρίζεται ως «συσκευή εντοπισμού» μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό αντίδρασης.

Επίσης, η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά και σε πιθανή κοινωνική απομόνωση. Η επικοινωνία με τους γονείς μπορεί να μειωθεί, ενώ το παιδί μπορεί να αρχίσει να παραμελεί και τα μαθήματά του. Επικίνδυνο είναι, άλλωστε, να ασχολείται το παιδί με το κινητό όταν διασχίζει τον δρόμο. Όσο για την επίδραση της ακτινοβολίας στον παιδικό εγκέφαλο, χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τις έρευνες που γίνονται, όλες αναφέρουν ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος ανάπτυξης δυσλειτουργιών. Μέχρι να δημοσιευτούν σαφή και συγκεκριμένα συμπεράσματα, είναι προτιμότερο να προστατεύουμε τον παιδικό εγκέφαλο, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς πιο ευαίσθητος. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης