Μίμης Πλέσσας στο protothema.gr: «Χάρισα όλες μου τις επιτυχίες»

Μίμης Πλέσσας στο protothema.gr: «Χάρισα όλες μου τις επιτυχίες»

Ο μουσικοσυνθέτης που με τις μελωδίες του, μας χάρισε μία θέση στο όνειρο, αισθάνεται ότι δεν έχει ανταποδώσει όσα απαιτούνται, για να ξεχρεώσει την αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο, όλα αυτά τα χρόνια

Μίμης Πλέσσας στο protothema.gr: «Χάρισα όλες μου τις επιτυχίες»

Ο Δημήτρης Χορν, καθισμένος πίσω από μία κονσόλα ραδιοφώνου, συστήνει ένα τραγούδι «τρικολόρε» όπως λέει ο ίδιος, τις «Θαλασσιές χάντρες

». Η Αλίκη σε ένα τσούρμο παιδιά, εκμυστηρεύεται «Το μικρό μυστικό» της, στην ταινία «Ψεύτρα». Η dream team του ελληνικού μιούζικαλ, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Γιάννης Βογιατζής και Ελένη Προκοπίου, τραγουδούν
ανέμελοι το «Μένουμε πάντα παιδιά», στο φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη
Κλείσιμο
«Ραντεβού στον Αέρα».


Αυτές είναι κάποιες από τις εικόνες που ξεπηδούν στο μυαλό, στο άκουσμα του ονόματος: Μίμης Πλέσσας. Ο μουσικοσυνθέτης που με τις μελωδίες του, μας χάρισε μία θέση στο όνειρο, αισθάνεται ότι δεν έχει ανταποδώσει όσα απαιτούνται, για ξεχρεώσει την αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο, όλα αυτά τα χρόνια. «Ειλικρινά, πιστέψτε, αυτή την αγάπη του κόσμου, όχι μόνο την εισπράττω, αλλά τη σέβομαι. Θα ήθελα στο βάθος του χρόνου, να είμαι αρκετά άξιος να την ανταποδώσω. Και πώς μπορεί να ανταποδοθεί μία τέτοια αγάπη; Μόνο αν είναι πολύ σοβαρά αυτά που προσφέρουμε και είναι αντάξια των προσδοκιών των παιδιών μας, λέει στο protothema.gr o Μίμης Πλέσσας.


Αυτό σημαίνει ότι τα 3.220 τραγούδια, που σύμφωνα με την Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ανήκουν στις διαχρονικές επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα , δεν είναι αρκετά; «Αισθάνομαι ότι αυτά που είναι να δώσω, πρέπει να είναι πολύ περισσότερα για να αξίζουν αυτή την αγάπη που εισπράττω. Εδώ να σημειώσω, ότι έχω δημιουργήσει άλλα τόσα τραγούδια με την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή, θα ακουστούν αλλά θα αγγίξουν και τις επόμενες γενιές», τονίζει ο Μίμης Πλέσσας.


Eκείνος κάνει όνειρα; «Εγώ και αν κάνω όνειρα! Φροντίζω τα όνειρα μου είναι χαρούμενα και γεμάτα. Ιδίως τώρα, που στα χρόνια μου, δεν χρειάζομαι παραπάνω από τέσσερις ώρες ύπνο, όταν ξυπνάω αισθάνομαι ότι έχω άπλετο χρόνο να τα υπηρετήσω, να τα κυνηγήσω και να τα πραγματοποιήσω», απαντά.


Αισθάνεται χορτασμένος από την επιτυχία; «Κοίταξε, υπάρχουν οι ''βολεψάκηδες'' που χορταίνουν την επιτυχία και το ''παίζουν'' χαλαροί. Εγώ όμως, ανήκω στην άλλη μεριά και λέω σε αυτούς τους βολεψάκηδες: ''Παιδιά όχι χαλαρά, με την δική μου ευαισθησία!''. Η επιτυχία όμως είναι μία καλή αφετηρία».


Ποιο είναι το μυστικό της διαχρονικότητας του έργου του; «Μακάρι να το ήξερα! Δεν υπάρχει μυστικό! Την ώρα που γράφεις ένα τραγούδι, δεν υπάρχει μέθοδος. Πονηριές υπάρχουν πολλές. Να σου μαρτυρήσω τη δική μου: όταν έβλεπα έναν στίχο που μου άρεσε – επειδή είχα μία διαολεμένη ευκολία, την ευκολία που έχουν οι τζαζίστες, να γράψω επάνω σε στίχο που με ενέπνεε- έγραφα τρία κομμάτια. Και από αυτά επέλεγα το καλύτερο! Τα άλλα έμεναν πίσω. Έτσι και αλλιώς η ευχέρεια να γράψω άλλα τέσσερα τραγούδια υπήρχε και ήταν η σιγουριά μου. Εδώ, σε αυτό το σημείο να σου πω, ότι μουσικά είμαι αυτοδίδακτος», λέει στο protothema.gr. «Όπως οι περισσότεροι μεγάλοι δημιουργοί», του επισημαίνω. «Συ είπας», απαντά με ένα γλυκό χαμόγελο.


Ο ίδιος όπως τονίζει, δεν είχε ποτέ ένα έτοιμο ακροατήριο. «Ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις είχε την δεξια. Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, είχε την αριστερά. Εγώ όχι μόνο δεν είχα έτοιμο κοινό και δισκογραφική εταιρία, αλλά αρνιόμουν πεισματικά, να βάλω οπουδήποτε την υπογραφή που θα δέσμευε την ελευθερία μου. Θεωρώ βεβαία, ότι η ελευθερία είναι μοναδικό αγαθό για έναν άνθρωπο που τολμά να μπει στη διαδικασία της δημιουργίας. Έτσι λοιπόν, με αυτή μου την επιμονή να μην ανήκω σε εταιρία, έμεινα και πάμπτωχος γιατί χάρισα όλες μου τις επιτυχίες. Τις χάρισα», λέει ο Μίμης Πλέσσας. Και συνεχίζει: «Ακόμα δεν έχω πάρει δεκάρα από εκεί που έπρεπε να με πληρώσουν. Έχω χαρίσει στη Μαρινέλα το ''Άνοιξε πέτρα''. Είχα χαρίσει στον Στράτο, το ''Βρέχει φωτιά στην στράτα μου''. Για αυτό παινεύομαι. Ποιος να έρθει και τι να μου προσφέρει για να παραβώ την αρχή μου: ''Δωρεάν έλαβα, δωρεάν θα δώσω'';»


Από τους καλλιτέχνες που έχει συνεργαστεί, ποιος έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του; «Ο καθένας για όσο μετράει. Για όσο μετράει, η ειλικρίνεια του, η αφοσίωση του ή πολλές φορές, η αχαριστία του. Εγώ δεν έγραφα τραγούδια για τον Πουλόπουλο, για να μου το χρωστάει. Τα έγραφα γιατί πίστευα ότι η χροιά της φωνής του ήταν μοναδική και μπορούσε να τα ερμηνεύσει με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Το ίδιο με την Μαρινέλλα, με την Κουμιώτη, με τον Στράτο Διονυσίου», απαντά με ειλικρίνεια.


Όσο και αν ψάξει κανείς στην πλούσια δισκογραφία του, δεν θα βρει ένα τραγούδι του Μίμη Πλέσσα, να μοιάζει με κάποιο άλλο, που επίσης φέρει την υπογραφή του. «Είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι. Όσο και να ψάξεις, κανένα τραγούδι μου δεν μοιάζει με το άλλο. Βέβαια, δεν φταίνε οι συνθέτες, που επαναλαμβάνονται. Γιατί ερχόταν η εταιρία και του έλεγε του κάθε συνθέτη: ''Κάνε μου άλλο ένα τέτοιο''. Και υπάρχουν άνθρωποι που το δέχτηκαν και έγιναν πλούσιοι από αυτό. Εγώ πάλι, θα έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και θα τον έφτυνα. Αν ένα ζεϊμπέκικο μου για παράδειγμα, έμοιαζε με ένα άλλο», λέει στο protothema.gr.



Τα χρόνια του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου


Ο Μίμης Πλέσσας έχει ντύσει με τις μελωδίες του, τις χρυσές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που παίζονται ξανά και ξανά. Έχει συνθέσει τη μουσική για περισσότερες από εκατό ταινίες και είχε μάθει πώς να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του, τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής. «Καμία φορά έρχεται η γυναίκα μου, η συντρόφισσα μου η Λουκίλλα Καρέρ και μου λέει: '''Ανοιξε να δεις παίζουν μία από τις παλιές σου τις ταινίες''. Και κάθομαι και τις βλέπω με χαρά. Γιατί εκείνα τα χρόνια δεν προλάβαινα να τις δω. Και πόσο τις χαίρομαι. Βλέπω γιατί τις αγαπάει ο κόσμος. Γιατί ποτέ δεν έκρυψαν όσα κάνει ένας Έλληνας», λέει ο Μίμης Πλέσσας.



Τον διεκδικούσαν οι σταρ του σινεμά;
«Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν. Αν ένα τραγούδι ήταν στις ανάγκες της ταινίας, το μόνο που είχα να κάνω, ήταν να το γράψω, να τους το μάθω και να τους βοηθήσω να το πουν όσο καλύτερα γίνεται. Την ίδια στιγμή έπρεπε να γράψω για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την άλλη για τον Νίκο Κούρκουλο. Για την Ρένα Βλαχοπούλου. Μα αυτά ήταν ιερά τέρατα, ήταν τόσο δημοφιλείς! Όλοι τους ήταν τόσο ξεχωριστοί! Ο καθένας τους, ήξερε πολύ καλά πώς να περάσει το έργο του, όχι μόνο στο κοινό της εποχής αλλά να μείνει στον χρόνο και να τους συζητάμε μέχρι και σήμερα!», απαντά.


Ένα από τα κινηματογραφικά κομμάτια του, που ξεχωρίζει είναι το «Αητέ και παλικάρι», που είχε ερμηνεύσει ο αξέχαστος Νίκος Κούρκουλος στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο'' (1965) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Το φιλμ έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης ταινίας. «Αυτό είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια και όταν το ακούω νιώθω την ίδια συγκίνηση, με τότε που το έγραφα για την ταινία και το μάθαινα στον Κούρκουλο», λέει ο Μίμης Πλέσσας.





Το «Αητέ και Παλικάρι» ανήκει στα τραγούδια που ο Μίμης Πλέσσας, είχε χρησιμοποιήσει για να «απαντήσει» σε μία αιχμηρή κριτική που του είχε κάνει η αγαπημένη κόρη του, Ελεάννα. «Η κόρη μου, 18χρονών σήμερα, που τη βλέπω και ''λιώνω'', είναι εκείνη που μου διαφεντεύει τη σκέψη. Έχει και μία τσεκουράτη κριτική για τα τραγούδια μου, για τον τρόπο που με αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, είχε πει κάποτε στη μητέρα της: ''Τι μανία έχεις με αυτά τα...κουλτουρό- je t'aime του μπαμπά;'' Και ξέρεις πώς της απάντησα; Έβαλα σε μία συλλογή, τραγούδια μου όπως τα ''Έξι τους βαράγανε'' ή το ''Μίλα μου για τη λευτεριά''. Το περισσότερο έργο είναι αντιστασιακό. Απλώς δεν το διαφήμισα!», τονίζει στο protothema.gr.


Οι εμφανίσεις στον Ρυθμό


Μαζί με την Ελένη Πέτα, την Fide Köksal και τον Σπύρο Κλείσσα, ο Μίμης Πλέσσας θα βρεθεί στη σκηνή του Ρυθμού Stage για δυο παραστάσεις, το Σάββατο 6 και 13 Φεβρουαρίου, για να ξετυλίξει μαζί αξέχαστα τραγούδια της πλούσιας δισκογραφίας του. «Θα είμαι μαζί με τα Πλεσσόπουλα μου, τους μουσικούς και τους τραγουδιστές έτσι τους λέω εγώ και θα παίξουμε τα ωραιότερα τραγούδια μιας ζωής», λέει για τις επικείμενες εμφανίσεις του στον Ρυθμό.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης