Οι τρεις λεβεντοκόρες

Οι τρεις λεβεντοκόρες

Με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Τουρισμού, η Ολγα, η Χριστίνα και η Δανάη Κεφαλογιάννη φωτογραφήθηκαν με παραδοσιακές ενδυμασίες για ένα λεύκωμα εις μνήμην του ολοκαυτώματος στη Μονή Αρκαδίου. Με την ευκαιρία, αναλύουν αποκλειστικά στο «thema people» τι σημαίνει γι’ αυτές το περίφημο κρητικό DNA

Οι τρεις λεβεντοκόρες
Η Κρήτη είναι το σκηνικό των παιδικών αναμνήσεων για τις τρεις αδελφές Κεφαλογιάννη, είναι το νησί των ανέμελων διακοπών, το μέρος στο οποίο δεν έπαψαν ποτέ να καταφεύγουν ώστε να επανασυνδεθούν με τις οικογενειακές τους ρίζες. Γι’ αυτό και η Ολγα, η Χριστίνα και η Δανάη Κεφαλογιάννη ανταποκρίθηκαν αμέσως και χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην πρόσκληση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Αρκάδι», ο οποίος τους έκανε πρόταση να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες ενός λευκώματος αφιερωμένου στα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Οι τρεις αδελφές φόρεσαν πρόθυμα και με έκδηλη υπερηφάνεια τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. 

Η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν εκείνη που παρακίνησε τις αδελφές της Χριστίνα και Δανάη ώστε να συμμετάσχουν όλες μαζί στη συγκεκριμένη φωτογράφηση. Εξάλλου το Ρέθυμνο δεν είναι απλώς ο τόπος όπου πέρασαν τα ανέμελα καλοκαίρια της ζωής τους, καθώς η ρακή, ο πεντοζάλης και η αδούλωτη, ανυπότακτη νοοτροπία του Ζορμπά είναι όλα στοιχεία της Κρήτης που είναι εγγεγραμμένα στο DNA τους.

«Αμέσως μόλις έκλειναν τα σχολεία, φτιάχναμε τις βαλίτσες και ετοιμαζόμασταν για Κρήτη, για το καλοκαιρινό καταφύγιό μας. Η προσμονή για το πατρικό σπίτι ήταν κάτι που μας γέμιζε χαρά όλο τον χρόνο. Σε αυτόν τον τόπο που ευωδίαζε τσικουδιά, χορό, τοπικό φαγητό και κέφι, εμείς περάσαμε τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μας», δηλώνει στο «thema people» η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η οικογενειακή ευτυχία της κοριτσοπαρέας Κεφαλογιάννη είναι συνυφασμένη με τα παιδικά καλοκαίρια στην Κρήτη: «Δεν υπάρχουν ωραιότερες αναμνήσεις από αυτές που έχουμε στο σπίτι της γιαγιάς μας, στην Επισκοπή του Ρεθύμνου. Από τους γονείς μας κληρονομήσαμε την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και τις ιδιαίτερες συνήθειες των Κρητών. Εμείς ως παιδιά βρισκόμασταν όλη την ημέρα στη θάλασσα και τα μεσημέρια τρέχαμε να επιστρέψουμε στης γιαγιάς για να απολαύσουμε τις λιχουδιές που ετοίμαζε. Τα απογεύματα παίζαμε στην αυλή με το λάστιχο του ποτίσματος και πλατσουρίζαμε στα νερά με τις ώρες. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη δροσιά και απόλαυση», λένε σχεδόν εν χορώ και οι τρεις αδελφές.

Δανάη...
Κλείσιμο



Χριστίνα...



και Ολγα προετοιμάζονται στο Λύκειο Ελληνίδων





Ανίκητο κρητικό DNA
Οι αδελφές Κεφαλογιάννη, κόρες του γιατρού και μετέπειτα πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη, έχουν να θυμούνται πολλά από το σπίτι της γιαγιάς τους Χρυσής Βαρδινογιάννη στην Κρήτη.

Γι’ αυτό και, όταν ερωτώνται ποια ανάμνηση κρατούν από τα χρόνια εκείνα, δεν δυσκολεύονται να απαντήσουν: «Φυσικά τις μαγειρικές ικανότητες της γιαγιάς». Η Ολγα δεν χάνει ευκαιρία να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου, τη Χρυσή Βαρδινογιάννη, να έχει μαγειρέψει ανθούς γεμιστούς και να μας περιμένει το μεσημέρι για το γεύμα. Το τραπέζι ήταν στρωμένο και το σπίτι μοσχομύριζε αγνά υλικά και περίσσια νοικοκυροσύνη».

Στο Ρέθυμνο η οικογένεια Κεφαλογιάννη απολάμβανε τον ήλιο, τη θαλασσινή αλμύρα και τη ραστώνη του καλοκαιριού: «Λόγω της κρητικής καταγωγής μας, είμαστε μεγαλωμένες γνωρίζοντας το πραγματικό νόημα της έκφρασης “αγαπημένη οικογένεια”. Από τον πατέρα μας κληρονομήσαμε το κρητικό τσαγανό και από τη μητέρα μας, η οποία θυσίασε την καριέρα της για να μας μεγαλώσει, τις αρχές που διατηρούμε έως σήμερα, όπως το να πατάμε γερά στα πόδια μας ποντάροντας αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις», εξομολογείται η Χριστίνα Κεφαλογιάννη.



Κρητικό DNA
Oι αδελφές Κεφαλογιάννη είναι κορίτσια με λαμπρές σπουδές, δυναμικές και επιτυχημένες με ό,τι ασχολούνται, είτε κάνουν καριέρα, είτε την έχουν εγκαταλείψει προσωρινά για χάρη της οικογένειας. Φυσικά, η πιο αναγνωρίσιμη είναι η πρωτότοκη, η Ολγα, η οποία διετέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς Τουρισμού των τελευταίων χρόνων. Αρχικά φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, κατόπιν πήγε για μεταπτυχιακά στο King’s College του Λονδίνου και τέλος στο Tufts, το φημισμένο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακολούθησε η Χριστίνα, η οποία ξεκίνησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και αργότερα πήγε στο Λονδίνο, για μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Επενδύσεων.

Η Δανάη ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο George Washington με σπουδές Μάρκετινγκ για να συνεχίσει και αυτή στο King’s College του Λονδίνου με αντικείμενο τη Διαχείριση και Ανάπτυξη Τουριστικών Επιχειρήσεων σε σύμπνοια με το περιβάλλον κ.λπ. Παρόλο που οι δύο από τις τρεις αδελφές στην τρέχουσα περίοδο δίνουν προτεραιότητα στην οικογένειά τους, αφού έχουν μικρά παιδιά, δεν διστάζουν να μιλήσουν για το τσαγανό που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενεές και την Κρήτη. Η Ολγα επισημαίνει ότι είναι Κρητικιά στο φέρεσθαι, ξεκαθαρίζοντας ότι «στις φλέβες μου δεν έχω άλλο αίμα παρά μόνο κρητικό. Υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός: ο πατέρας μου ήταν από τα Ανώγεια και η μητέρα μου από τα Σφακιά.

Eίμαι υπερήφανη για την κρητική καταγωγή μου, η οποία με έχει επηρεάσει όσο τίποτε άλλο. Κατάγομαι από γυναίκες που προσπάθησαν και πάλεψαν πάρα πολύ στη ζωή τους, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Με τις αδελφές μου δεν μεγαλώσαμε με τη λογική “τα κοριτσάκια της μαμάς και του μπαμπά”. Πήραμε πολύ αυστηρές αρχές, πολλή αγάπη, αλλά μας πέρασαν επίσης και το μήνυμα ότι πρέπει να μορφωθούμε, να εξελιχθούμε και να παλέψουμε γι’ αυτό που θα επιλέγαμε».

Με πολύ ισχυρό χαρακτήρα, με επιμονή και δυναμισμό, οι αδελφές Κεφαλογιάννη, όταν ερωτώνται ποια γυναικεία φιγούρα λειτούργησε ως πρότυπο για εκείνες, δεν διστάζουν να αναφερθούν και πάλι στη μητριαρχική οικογένειά τους. «Αναμφισβήτητα η γιαγιά μας, η Χρυσή», δηλώνουν, «ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα που είχε περάσει πολλά στη ζωή της.

Εζησε πόλεμο, είδε τα αδέλφια της να χάνονται, πένθησε ακόμη και παιδιά. Και παρ’ όλα αυτά, δεν την είδαμε ποτέ να κλαίει ή να παραπονιέται. Δεν παρέδωσε ποτέ τα όπλα. Η γιαγιά μάς δίδαξε να μην το βάζουμε κάτω, οτιδήποτε κι αν συμβεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης