Τα βαθύτερα αίτια του φόβου και οι τρόποι αντιμετώπισής του

Τα βαθύτερα αίτια του φόβου και οι τρόποι αντιμετώπισής του

Ο φόβος ανήκει στα φυσικά συναισθήματα του ανθρώπου και εμφανίζεται στα πρώτα πρώιμα χρόνια της ζωής του - Είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κίνδυνο που απειλεί άμεσα τη ζωή μας.

Τα βαθύτερα αίτια του φόβου και οι τρόποι αντιμετώπισής του
Είναι ένα συναίσθημα που ενεργοποιεί ένστικτα΄όπως αυτό της "αυτοσυντήρησης"  μας θέτει σε κατάσταση άμυνας & αυτοπροστασίας για την ατομική μας ακεραιότητα ή και των υπαρχόντων μας. Υπάρχουν φόβοι που είναι έμφυτοι- αντανακλαστικοί και άλλοι που είναι επίκτητοι.

- Έμφυτοι, είναι αυτοί που σχετίζονται, όπως είπαμε με το ένστικτο αυτοσυντήρησης, π.χ. ο φόβος που προκαλείται από ένα δυνατό θόρυβο(έκρηξης).

Κλείσιμο
- Επίκτητοι, είναι αυτοί που σχετίζονται με το περιβάλλον, που μεταδόθηκαν μέσω της νουθεσίας & της διαπαιδαγώγησης από τους γονείς μας, τους φίλους μας, την κοινωνία, κ.α. όπως να φοβόμαστε τις μέλισσες.

Ο φόβος, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας μηχανισμός προειδοποίησης ο οποίος μας βοηθάει.

Ο φόβος σε αντίθεση με τη φοβία, είναι κάτι που έχει λογική μέσα του, δηλαδή είναι η αντίδραση μας μπροστά σε κάποια πραγματική απειλή, όπως είναι ένας ξαφνικός και δυνατός θόρυβος, ή το να είμαστε μπροστά σε έναν ληστή που κραδαίνει με μαχαίρι και απειλείται η ζωή μας.

Διαβάστε περισσότερα στo kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης