Έρευνα: Ο σκύλος υιοθετεί το χαρακτήρα του αφεντικού του ή το αντίθετο;

Έρευνα: Ο σκύλος υιοθετεί το χαρακτήρα του αφεντικού του ή το αντίθετο;

Δείξε μου το σκύλο σου να σου πω ποιος είσαι

Έρευνα: Ο σκύλος υιοθετεί το χαρακτήρα του αφεντικού του ή το αντίθετο;
Το ότι τα σκυλιά συνηθίζουν να υιοθετούν την προσωπικότητα του αφεντικού τους είναι κάτι που λίγο πολύ το έχουμε ακούσει αρκετές φορές.

Νέα δεδομένα όμως και πιο συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι όντως οι τετράποδοι μας φίλοι επηρεάζονται πολύ από την προσωπικότητα του αφεντικού τους αλλά αυτό απ' ό,τι φαίνεται συμβαίνει και αντίστροφα.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, μια νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, επιβεβαιώνει και μάλιστα με το παραπάνω, ότι τα κατοικίδια αυτά ζώα μπορούν να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, ιδίως αν οι τελευταίοι είναι αγχωτικοί και νευρωτικοί αλλά και ότι οι πιο χαλαροί και φιλικοί σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τη θετική τους αύρα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους έτσι να μειώσουν το στρες.  

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS One", μελέτησε τη συμπεριφορά σκύλων και ανθρώπων σε πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων, που συμβίωναν επί χρόνια. 

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, δοκιμασίες, ψυχολογικά τεστ όπως στη μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς, στην αντίδραση που έχουν στο φόβο αλλά στα επίπεδα της κορτιζόλης- ορμόνης υπεύθυνης για το στρες- με σκοπό να εξετάσουν τα πέντε μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: νευρώσεις, εξωστρέφεια, διαλλακτικότητα, υπευθυνότητα και φιλική συμπεριφορά. 

Ένα από τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν είναι ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλον, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους, με τη μεγαλύτερη επιρροή να προέρχεται από τον άνθρωπο.

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται», δηλώνει χαρακτηριστικά η Dr. Iris Schober από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης