Όλη η αλήθεια πίσω από τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία

Όλη η αλήθεια πίσω από τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν λάβει προεκτάσεις μάστιγας στις μέρες μας. Αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί γιατρούς, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και φυσικά τους ίδιους του πάσχοντες

Όλη η αλήθεια πίσω από τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία
Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τα πραγματικά αίτια για κάθε περίπτωση. Η δυσκολία έγκειται στη διαφορετικότητα των ατόμων και στην ποικιλία των εξωγενών παραγόντων στους οποίους οφείλεται ένα μέρος του προβλήματος. Κάποιοι από τους παράγοντες που θέτουν τις βάσεις για την προδιάθεση μιας διατροφικής διαταραχής στους ανθρώπους είναι το φύλο. Ειδικοί σε θέματα διατροφής (βλ. διαιτολόγοι, διατροφολόγοι), ειδικοί ψυχικοί υγείας και ιατροί (βλ. πλαστικοί χειρουργοί) ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εικόνα του σώματος.  Στο ηλικιακό διάστημα  15 και 35  συνήθως καιροφυλακτεί ο κίνδυνος συναισθηματικής διαταραχής, η παχυσαρκία, η προσπάθεια απώλειας βάρους με αυστηρή δίαιτα και η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Προβάλλοντας κάποιους από τους κύριους λόγους ανάπτυξης των διαταραχών σίτισης, καλό θα ήταν να ξεκινήσει κανείς από την παιδική ηλικία, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών διαταραχών (είτε βουλιμίας, είτε νευρικής ανορεξίας) λόγω της όσμωσης είτε στο πλαίσιο σχολικού περιβάλλοντος, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρατηρούνται κρούσματα λεκτικής βίας, προπηλακισμού, αποδοκιμασίας ή δυσμενή και προσβλητικά σχόλια που αφορούν κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση και τον σωματότυπο του εκάστοτε ατόμου. Όταν αυτό δε συμβαίνει, επιδρά αρνητικά στη μετέπειτα ζωή του ατόμου και μπορεί να εμφανιστεί  μορφή κάποιας διαταραχής, όπως η διατροφική στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο Kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης