Δίαιτα και υγιεινή διατροφή: Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς

Δίαιτα και υγιεινή διατροφή: Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς

Ειδικοί δίνουν τέσσερις καίριες και πολύτιμες συμβουλές προκειμένου να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή για πολύ καιρό χωρίς την εναλλαγή «θαυματουργών διαιτών», αλλά απενοχοποιώντας τις διατροφικές επιλογές μας

Δίαιτα και υγιεινή διατροφή: Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς
Τις περισσότερες φορές η διαδικασία της δίαιτας είναι εξουθενωτική και το κλισέ «φάτε λιγότερο, αθληθείτε περισσότερο» δεν βοηθά τόσο, ενώ συνήθως καταλήγουμε να «σπάμε» τη δίαιτα και να υποκύπτουμε σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Διατροφολόγοι και διαιτολόγοι, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Independent», μας δίνουν τέσσερις πολύτιμες συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή διαρκείας, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε δίαιτες κάθε λίγους μήνες.

Κλείσιμο

1. Αν ακούγεται πολύ καλό, πιθανότατα δεν θα είναι αληθινό
Όσες δίαιτες περιγράφονται ως «θαυματουργές», με γρήγορα αποτελέσματα σε λίγο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ καιρό. Χαρακτηριστικά, η Aisling Pigott, μια Βρετανίδα διαιτολόγος, δήλωσε: «Δεν υπάρχει μια μαγική απάντηση στο ερώτημα της υγιεινής διατροφής. Ζούμε σε μια εποχή, που αναζητούμε γρήγορες λύσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν βοηθά».


2. Καμία τροφή δεν είναι αποκλειστικά «κακή» ή «καλή»
Στην εποχή μας τείνουμε να ταξινομούμε τις τροφές ως εξ ολοκλήρου καλές ή κακές. Για παράδειγμα η πίτσα, τα μπέργκερς ή τα γλυκά, θεωρούνται αποκλειστικά κακές, ενώ τα φρούτα θεωρούνται καλές. Αλλά ένας τέτοιος, απόλυτος διαχωρισμός μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στην ψυχολογία του κάθε ατόμου, προκαλώντας ακόμα και διατροφικές διαταραχές. Η Pigott σχολίασε επ' αυτού: «Το φαγητό είναι φαγητό, είναι θρεπτικό και η κάθε τροφή έχει διαφορετική αξία. Υπάρχουν υπέρ και κατά σε όλα τα φαγητά».


3. Κάποιες επεξεργασμένες τροφές, ωστόσο, δεν έχουν καμία διατροφική αξία
Συμπληρώνοντας την παραπάνω συμβουλή, οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει μια κατηγορία επεξεργασμένων τροφών που δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά ποτά, τα οποία μας εμπεριέχουν περισσότερη ζάχαρη από όση χρειάζεται να καταναλώσουμε σε διάστημα τριών ημερών.


4. Μέτρον άριστον
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πιο σημαντικό συστατικό της υγιεινής διατροφής είναι το μέτρο και η συνήθεια. Όπως συμβουλεύει η Pigott: «Πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να έχουν ισορροπία, αλλά και μια ρουτίνα στη διατροφή τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην αισθανόμαστε περιορισμένοι στις επιλογές μας, για να μην καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης