Χαλέπι: Μια «σπασμένη» εκεχειρία, ανελέητοι βομβαρδισμοί, και οι... λίστες θανάτου!

Χαλέπι: Μια «σπασμένη» εκεχειρία, ανελέητοι βομβαρδισμοί, και οι... λίστες θανάτου!

Άσαντ: Δεν δέχομαι υποδείξεις από τις δυτικές κυβερνήσεις - Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι μέσα σε 24 ώρες έχουν ήδη εγκαταλείψει τον τελευταίο θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού 

Χαλέπι: Μια «σπασμένη» εκεχειρία, ανελέητοι βομβαρδισμοί, και οι... λίστες θανάτου!
Το σκηνικό της χειρότερης ανθρωπιστικής τραγωδίας του 21ου αιώνα είναι θλιβερό. Η Συρία μέσα στη δίνη της αραβικής ανοίξεως σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στην προσπάθεια του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία, έχουν προκληθεί πάνω από 190.000 νεκροί, τρομερές καταστροφές στις υποδομές της χώρας και κατακερματισμός της συνοχής του πληθυσμού της.

Τα νέα της συμφωνίας για την εκεχειρία και εκκένωση της περιοχής του ανατολικού Χαλεπίου είναι δυσάρεστα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα μέσα στο Χαλέπι σημειώνονται εκρήξεις.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, οι αντάρτες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά της πόλης, μια ημέρα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνση αμάχων αλλά και μαχητών.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των Σύρων ανταρτών εναντίον δύο συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού που έχουν ανακαταληφθεί, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν «από τους τα βλήματα όλμων των ανταρτών» εναντίον της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ, την οποία είχε ανακαταλάβει πρόσφατα ο στρατός, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, το οποίο πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός σε άλλη συνοικία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί συγκλόνισαν σήμερα το Χαλέπι, κυρίως από το πυροβολικό του συριακού στρατού ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει τον τελευταία θύλακα των ανταρτών στην πόλη.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των στρατευμάτων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας, συμμάχων τους αντιστοίχως, έδειχνε να βάζει τέλος σε χρόνια μαχών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Σε συνέντευξή του στο RT ο Μπασάρ αλ-Ασαντ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις από τις δυτικές κυβερνήσεις για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο να υπερασπιστούν και να προφυλάξουν τρομοκράτες παρά πολίτες.

Ο σύρος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι αδιαφορούν για τη σφαγή των αμάχων από τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι και για τις επιθέσεις του ΙΚ στην Παλμύρα καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, η Δύση προσπαθεί να σταματήσει την επιχείρηση του συριακού στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επίθεση στην Παλμύρα σε αντίποινα για την επιτυχημένη προέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι, δήλωσε ο ίδιος. 

Οι εκπρόσωποι των ανταρτών δηλώνουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά την καθυστέρηση στην αποχώρηση των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.



Drone καταγράφει την απόλυτη καταστροφή στο Χαλέπι 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η αντίσταση στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικούς όρους.

«Μόνο η επέμβαση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας επέτρεψε στους Σύρους να σταματήσουν αυτή την απειλή (του Ισλαμικού Κράτους) με μεγάλη δυσκολία και να αρχίσει να εκδιώκει τους αντάρτες. Ελπίζω ότι τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες η κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί. Έχουμε δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να φύγουν», είπε ο Λαβρόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Εκτιμώ ότι οι αντάρτες θα πάψουν να αντιστέκονται τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα αναγκάζει τους πολίτες να φύγουν από το Χαλέπι, δεν είναι αληθείς.
  
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με την εκκένωση ανατολικών περιοχών του Χαλεπίου, καλώντας τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην ανάπτυξη παρατηρητών στο έδαφος.

Η αυλαία για τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Ανατολικό Χαλέπι έπεσε χθες το βράδυ όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Σύμφωνα με τον Τσούρκιν, ο κυβερνητικός στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τους εναπομείναντες θυλάκους των ανταρτών και οι μάχες σταμάτησαν.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε την τελευταία ώρα, οι στρατιωτικές ενέργειες στο Ανατολικό Χαλέπι έχουν λήξει. Ο κυβερνητικός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής», δήλωσε ο Τσούρκιν προς το τέλος της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Συριακό. Είχε προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για άνοιγμα διαδρόμου που θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων και των ανταρτών από την πόλη.

Η Τουρκία επικρίνει τον Άσαντ 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ  στη Συρία ότι μπλοκάρει την εκκένωση από το Χαλέπι.
   
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, o Tσαβούσογλου θα έχει αύριο συνομιλίες με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του για το συριακό.
   
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι οι πρόχειροι καταυλισμοί για να υποδεχθούν 80.000 πρόσφυγες από το Χαλέπι.

Εικόνα σοκ - Τραυματισμένη γυναίκα στο Χαλέπι  


Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του σημειώνουν σημαντικές νίκες στο Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

Διαδηλωτές καίνε φωτογραφία του Βλαντμίρ Πούτιν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Αμάν της Ιορδανίας, προς έκφραση αλληλεγγύης στους κατοίκους του Χαλεπίου



 
Bild: Λίστες θανάτου για όσους έχουν διασυνδέσεις με τρομοκράτες


«Στρατιώτες της Συρίας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι με λίστες θανάτου», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη πηγές της βρετανικής «Daily Mirror». 

Οι στρατιώτες εκτελούν όλους, όσοι συγκαταλέγονται στη λίστα των οικογενειών, που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με τρομοκράτες, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.  

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες κατηγορούν το συριακό καθεστώς ότι μπλοκάρει την εκκένωση 100.000 ανθρώπων.

6.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Χαλέπι μέσα σε 24 ώρες - Καίνε τα υπάρχοντά τους

Μέσα σε 24 ώρες έχουν ήδη εγκαταλείψει τον τελευταίο θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RT.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και καίνε κάποια από τα υπάρχοντά τους λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, φοβούμενοι λεηλασίες από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους ιρανούς πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Bild, αργά το μεσημέρι τα λεωφορεία αναχωρούν από το Χαλέπι χωρίς μαχητές και αμάχους.
     
Η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει ανακαλέσει όλα τα λεωφορεία που ήταν έτοιμα για την προγραμματισμένη αποχώρηση των ανταρτών από την εμπόλεμη ζώνη στο ανατολικό Χαλέπι.

Από αργά χθες το βράδυ που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου έβαζαν φωτιά στα προσωπικά τους είδη που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ρούχα, ακόμη κι ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η εκκένωση της περιοχής αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα τα ξημερώματα αλλά καθυστέρησε για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης