La Tribune: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του με τον «μποναμά» και σύγκρουση με τους πιστωτές

La Tribune: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του με τον «μποναμά» και σύγκρουση με τους πιστωτές

Το 2017 θα είναι δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό - Θα πάει σε νέες εκλογές, αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα

La Tribune: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του με τον «μποναμά» και σύγκρουση με τους πιστωτές
O χριστουγεννιάτικος "μποναμάς" του Τσίπρα μπορεί να είναι το πρελούδιο για ένα bras de fer με τους πιστωτές, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προσθέτοντας πως πρόκειται και για μία κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού με σκοπό να ενισχύσει την δημοτικότητά του.

«Τo 2017 διαγράφεται δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό... Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει ένα ειδικό επίδομα για τους συνταξιούχους στο τέλος του έτους, θα μπορούσε να είναι το πρελούδιο για μια αναμέτρηση με τους πιστωτές», όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα και προσθέτει: 
«Η ανακοίνωση εξέπληξε τους πάντες. Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πραγματικό "χριστουγεννιάτικο δώρο" για τους συνταξιούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε όμως ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ που αναμενόταν για το 2017 στα βόρεια νησιά του Αιγαίου, εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την άφιξη των προσφύγων από την Τουρκία».  
Κλείσιμο

Για την εφημερίδα "La Tribune", o Τσίπρας χάνει το στοίχημα: «Από τότε που ανέλαβε την εξουσία - κυρίως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 -  ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πολλές πολλές παραχωρήσεις προς τους πιστωτές των Ελλήνων. Συμφώνησε σε σκληρά μέτρα, αποδέχθηκε ένα νέο μνημόνιο καθώς και περικοπές δαπανών για το 2018....Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις... και δεν έκανε πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

«Οι Έλληνες στρέφονται τώρα προς τη Ν.Δ . Το κόμμα της ΝΔ έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε δημοσκόπηση της 9ης Δεκεμβρίου που την δείχνει να προηγείται με 19 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (37,7% έναντι 19,7%)», γράφει.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η "La Tribune", ο Αλέξης Τσίπρας , περνά φυσικά στην επίθεση. «Στόχος του είναι να δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να υπολογίζει τους πιστωτές κι ότι είναι έτοιμος, αν χρειαστεί, να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους αν είναι απαραίτητο». 

«Ο Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει: Είτε να κάνει πάλι παραχωρήσεις στους πιστωτές ή να προκηρύξει νέες εκλογές παίζοντας και πάλι το χαρτί της "αντίστασης" στους πιστωτές... Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αυτά τα "δώρα" της 8ης Δεκεμβρίου για να προετοιμαστεί για την προεκλογική εκστρατεία, όπως θεωρούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα, για διάφορους λόγους: η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια ώστε δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο αυτό το κόμμα θα μπορούσε να ανακάμψει. Επιπλέον βρίσκεται υπό πίεση από την αριστερή του πτέρυγα, με το ΚΚΕ και το κόμμα της πρώην προέδρου του κοινοβουλίου, Ζ. Κωνσταντοπούλου να είναι σε θέση να μπουν στο κοινοβούλιο, αλλά και από τα δεξιά του, όπου η Ν.Δ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη. Δεν είναι βέβαιο ότι ο ηγέτης της Ελλάδας θα αναλάβει το ρίσκο να προκηρύξει εκλογές.... Κατά συνέπεια, το 2017 μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κρίσης», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης