Σαουδική Αραβία: Δίνουν βραχιόλια αναγνώρισης στους πιστούς στη Μέκκα

Σαουδική Αραβία: Δίνουν βραχιόλια αναγνώρισης στους πιστούς στη Μέκκα

Το Ριάντ ενισχύει την ασφάλεια του ετήσιου προσκυνήματος των μουσουλμάνων, που αρχίζει το Σάββατο και αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πιστούς

Σαουδική Αραβία: Δίνουν βραχιόλια αναγνώρισης στους πιστούς στη Μέκκα
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να προμηθεύουν τους πιστούς που προσέρχονται για το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα με βραχιόλι αναγνώρισης.

Μολονότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται ακόμη συστηματικά, είναι καθησυχαστικό για πολλούς από τους προσκυνητές που προσέρχονται στη Μέκκα φέτος, έναν χρόνο μετά το τραγικό ποδοπάτημα που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.300 πιστών.

Κλείσιμο
Το Ριάντ βεβαιώνει εξάλλου ότι βελτίωσε τη διοργάνωση και ενίσχυσε την ασφάλεια του ετήσιου προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα, το οποίο αρχίζει το Σάββατο και αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πιστούς.

Το πλαστικοποιημένο χάρτινο βραχιόλι αναγνώρισης, το οποίο φέρει έναν γραμμικό κώδικα (barcode) που μπορεί να σαρωθεί από έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone), περιέχει σημαντικά αναγνωριστικά στοιχεία, όπως το όνομα, την εθνικότητα, τη διεύθυνση του καταλύματος στη Μέκκα κάθε προσκυνητή και έναν αριθμός επικοινωνίας με το γκρουπ με το οποίο έχει έρθει εκεί, όπως και όλες τις πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί κατά την έκδοση της βίζας του, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίσα Ράουας, Σαουδάραβας αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το χατζ.

«Ο στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε όλους τους προσκυνητές που έρχονται από το εξωτερικό», δηλαδή περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο πιστούς, συνέχισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των βραχιολιών που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Για τον 61χρονο Παλαιστίνιο οικοδόμο Ναμπίλ Μέλχεμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το βραχιολάκι πράσινου χρώματος για τους πιστούς που προέρχονται από αραβικές χώρες, είναι «σαν ένα διαβατήριο».

«Αν χαθείς, αν πεθάνεις, αν αρρωστήσεις και δεν μπορείς να μιλήσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρακτορείο που μας έφερε εδώ χάρη σε αυτό το βραχιόλι», δήλωσε.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 κατά το προηγούμενο προσκύνημα στη Μέκκα, ένα τεράστιο ποδοπάτημα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.297 πιστούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τον συνυπολογισμό των απολογισμών των ξένων κυβερνήσεων για τους νεκρούς. Ορισμένες χώρες δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τα θύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης