Το Ιράν θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με την Κούβα

Το Ιράν θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με την Κούβα

«Είναι μια κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα χαράξουμε μια νέα πορεία», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας πριν από μια συνάντηση με τον κουβανό ομόλογό του

Το Ιράν θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με την Κούβα
Το Ιράν θέλει να χαράξει μια «νέα πορεία» στις σχέσεις του με την Κούβα, ενισχύοντας τη συνεργασία του με τη νήσο της Καραϊβικής, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας του σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι μια κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα χαράξουμε μια νέα πορεία», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας πριν από μια συνάντηση με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες.

Κλείσιμο
Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε κυρίως στο ενδεχόμενο σύναψης νέων συμφωνιών με την Κούβα στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

«Ήμασταν πάντα στο πλευρό του σπουδαίου κουβανικού λαού απέναντι στις ωμότητες και τις άδικες κυρώσεις που υπέστησαν, και το αντίστροφο», ανέφερε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στην «αντίσταση» των Κουβανών έναντι των ΗΠΑ. Η Αβάνα από τα τέλη του 2014 άρχισε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Ουάσινγκτον, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα συγκρούσεων.

Η Αβάνα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ η Τεχεράνη καταγγέλλει το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Η Τεχεράνη, η οποία δεν έχει σχέσεις με την Ουάσινγκτον από το 1980, έθεσε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο την ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην οποία κατέληξε την 14η Ιουλίου 2015 με τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία).

Αυτό επέτρεψε να αρθεί ένα μέρος των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονταν στο Ιράν σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή της Ισλαμικής Δημοκρατίας να περιορίσει το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κούβας, ο Ζαρίφ τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Νικαράγουα, τον Ισημερινό, τη Χιλή, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένων και πολλών ηγετικών στελεχών ιρανικών εταιρειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης