Νέο κύμα μαζικών απεργιών πείνας από Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ

Νέο κύμα μαζικών απεργιών πείνας από Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές έκαναν απεργία πείνας την Παρασκευή, στα πλαίσια ενός νέου κύματος διαμαρτυρίας, το οποίο, αξιωματούχοι της Παλαιστίνης αναμένουν να μεγαλώσει

Νέο κύμα μαζικών απεργιών πείνας από Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ
Περίπου 700 Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης», το οποίο επιτρέπει την επ' αόριστον φυλάκιση χωρίς δίκη.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές έκαναν απεργία πείνας την Παρασκευή, στα πλαίσια ενός νέου κύματος διαμαρτυρίας, το οποίο, αξιωματούχοι της Παλαιστίνης αναμένουν να μεγαλώσει.

Κλείσιμο
Μερικοί από τους απεργούς κατηγορούν τους Ισραηλινούς δεσμοφύλακες για «παρενόχληση», ενώ άλλοι αρνήθηκαν να φάνε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κρατούμενο Μπιλάλ Καγιέντ, ο οποίος έχει κάνει νηστεία για 52 ημέρες λόγω της κράτησής του χωρίς δίκη, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος των φυλακών είπε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαμαρτυρίας φάνηκε να είναι μορφή απάντησης σε μια απόφαση των αρχών να κρατήσει κρατουμένους από το κίνημα της Χαμάς σε ξεχωριστά κελιά.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είπαν σε μια δήλωση ότι 80 κρατούμενοι σταμάτησαν να τρώνε την Παρασκευή, αριθμός που ήρθε να προστεθεί στους ακόμα 325 που έχουν ήδη ξεκινήσει αφαγία, τις τελευταίες δύο ημέρες, σε διάφορες φυλακές στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Περισσότεροι αναμένεται να ενταχθούν στην απεργία πείνας από την Κυριακή, συμπλήρωνε η δήλωση.

Η Επιτροπή των υποθέσεων φυλακισμένων, της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε πως κρατούμενοι διαμαρτύρονται για μια κατάσταση καταστολής σε φυλακή, αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία, ένας αριθμός Παλαιστινίων τοποθετήθηκε σε απομόνωση, τα προσωπικά τους αντικείμενα κατασχέθηκαν και κρατούμενοι μετακινήθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις.

Επίσης ειπώθηκε ότι στους απεργούς πείνας είχε επιβληθεί πρόστιμο 600 σέκελ (143 ευρώ) στον καθένα, ενώ τους απαγορεύτηκε να δεχτούν επισκέψεις για δύο μήνες.

Από την πλευρά της, η αρμόδια υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχε μεταφέρει κρατούμενους της Χαμάς, έψαξε κελιά και κατέσχεσε κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούνταν για διακίνηση «μυστικών πληροφοριών σχετικά με την κατεύθυνση του τρόμου μέσα από τις φυλακές».

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχουν σήμερα 262 κρατούμενοι της Χαμάς σε απεργία πείνας, μαζί με 93 αριστερούς από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) που κάνουν νηστεία σε αλληλεγγύη προς τον Καγιέντ.

Ο Καγιέντ ήταν να ελευθερωθεί τον Ιούνιο, αφού εξέτισε ποινή 14,5 ετών για τις δραστηριότητες του με το PFLP, που είναι χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Αντ 'αυτού, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν να παραμείνει υπό κράτηση στο πλαίσιο του νόμου διοικητικής κράτησης, το οποίο επιτρέπει οι κρατούμενοι να φυλακίζονται χωρίς δίκη, για περίοδο έξι μηνών, η οποία ανανεώνεται κατά βούληση.

Ο 35χρονος Καγιέντ, είναι νεφροπαθής και έχει χάσει τουλάχιστον 30 κιλά, λένε οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η διοικητική κράτηση προορίζεται από το Ισραήλ να επιτρέψει στις αρχές να κρατούν υπόπτους, συνεχίζοντας παράλληλα να συγκεντρωθούν στοιχεία, με στόχο την πρόληψη περαιτέρω επιθέσεων στο μεταξύ.

Το σύστημα έχει επικριθεί από τους Παλαιστίνιους, αλλά και τις ομάδες και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τους περισσότερους από 7.500 Παλαιστίνιους, που βρίσκονται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές, περίπου 700 κρατούνται υπό διοικητική κράτηση, σύμφωνα με ομάδες για τα παλαιστινιακά δικαιώματα.

Οι Παλαιστίνιοι συχνά-πυκνά κάνουν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης