Ολάντ: Στο εναρκτήριο ματς του Euro 2016 με το μυαλό στα συνδικάτα

Ολάντ: Στο εναρκτήριο ματς του Euro 2016 με το μυαλό στα συνδικάτα

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τους σιδηροδρόμους - Στον χορό και οι πιλότοι της Air France - Μόνο για αύριο αναμένεται να ακυρωθεί το 70% με 80% των πτήσεων


Ολάντ: Στο εναρκτήριο ματς του Euro 2016 με το μυαλό στα συνδικάτα
Τα μάτια της Ευρώπης θα είναι για τον επόμενο μήνα στραμμένα στη Γαλλία, με τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του Φρανσουά Ολάντ
να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της γηραιάς ηπείρου επισκιάζοντας ακόμη και το Euro 2016
Κλείσιμο
που ανοίγει σήμερα την αυλαία του.

Με τον Ολάντ να τα έχει κάνει «μούσκεμα», η κυβέρνηση των Παρισίων αδυνατεί να χειριστεί τους συνδικαλιστές που συνεχίζουν απτόητοι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις την ώρα που τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να στοιβάζονται  στους δρόμους της χώρας.  Ενενήντα χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης με την γαλλική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι είναι απολύτως ασφαλείας.
Κύμα απεργιών      

Έως τις 14 Ιουνίου παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι, όπως αποφάσισε η πανίσχυρη συνδικαλιστική ένωση CGT, απορρίπτοντας τις πιέσεις της κυβέρνησης Βαλς να υποχωρήσει εξαιτίας της έναρξης του Euro 2016.

Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας κάλεσε την συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η συνδικαλιστική ένωση σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενδεχομένως να τείνουν προς ένα συμβιβασμό αναφορικά με τον νέο νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ο ηγέτης του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ είχε δηλώσει ότι το συνδικάτο «επιθυμεί το Euro να εκτυλιχθεί σαν μια πραγματική λαϊκή γιορτή στα γήπεδα», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα διανέμουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους φιλάθλους.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι το να μπλοκάρουμε τους φιλάθλους είναι η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να δώσουμε για το CGT», σημείωσε Η κυβέρνηση κάλεσε τα ηγετικά στελέχη του συνδικάτου σε συνάντηση στις 17 Ιουνίου, παρότι τα συνδικάτα ετοιμάζουν διαδήλωση για την Τρίτη στο Παρίσι, εν μέσω των εκδηλώσεων του Euro 2016.


Η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας χώρας υπό διάλυση
 
Με τον Ολάντ να απειλεί διακριτικά τους συνδικαλιστές επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή του  Euro από τις απεργίες, ανοίγει η αυλαία του μέγα αθλητικού γεγονότος την ώρα που ο ξένος Τύπος προειδοποιεί για κοινωνικές εντάσεις στη Γαλλία. Η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας χώρας υπό διάλυση με την γαλλική κυβέρνηση να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους υπουργούς τους να παραμείνουν στη θέση τους αντί να βρίσκονται στα στάδια και να είναι σε εγρήγορση. Ο ίδιος πάντως σήμερα θα παρακολουθήσει τον αγώνα Εθνική Γαλλίας- Ρουμανίας.

Η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε να επισημάνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να πάει «ρολόι» το «Εuro» δίχως όμως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στον τομέα της αποκομιδής με τα σκουπίδια να έχουν στοιβαχτεί σε πολλούς δρόμους της χώρας ενώ οι εργαζόμενοι στα τρένα και τα άλλα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει απεργίες.

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι της Air France ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά την απεργία τους η οποία ξεκινά αύριο , δεύτερη μέρα του Euro,  και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», αύριο αναμένεται να ακυρωθεί το 70% με 80% των πτήσεων.


Μούσκεμα τα έχει κάνει η γαλλική κυβέρνηση

H γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για την εικόνα της χώρας προς τα έξω λόγω των απεργιών. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Αθλητισμού της χώρας, Πατρίκ Κανέ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο «France Inter» ο οποίος μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες στην υποψηφιότητα της Γαλλίας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Σε πολύ αυστηρό ύφος, ο υπουργός Αθλητισμού Πατρίκ Κανέρ κατηγόρησε τα συνδικάτα CGT και SUD, επικεφαλής της απεργιακής κινητοποίησης στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, που βρίσκεται στην ένατη ημέρα της, για «ανταρτοπόλεμο». «Ας μην καταστρέψουμε αυτήν την ικανότητα της Γαλλίας στην διοργάνωση διεθνών γεγονότων», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Περιβάλλοντος και τρίτη στην ιεραρχία της κυβέρνησης ζητώντας να σταματήσει το «χάος».

«Δεν είναι δυνατόν μία σύγχρονη χώρα να βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή», είπε σε αυστηρό τόνο ανησυχώντας για τις επιπτώσεις της κατάστασης σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζήτησε τον τερματισμό των απεργιών που «δεν έχουν πια κανένα νόημα» και απειλούν να ματαιώσουν μία αρχή οικονομικής ανάκαμψης.

«Η απασχόληση συνέρχεται, δεν είναι η στιγμή για να τη σταματήσουμε», προειδοποίησε αναφερόμενος στη δημιουργία περισσότερων του αναμενομένου θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων, με τον ιδιωτικό τομέα να ξαναβρίσκει ρυθμούς αντίστοιχους με το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης