Βρετανία: «Πόλεμος» Μπλερ - Κόρμπιν για την εισβολή στο Ιράκ

Βρετανία: «Πόλεμος» Μπλερ - Κόρμπιν για την εισβολή στο Ιράκ

Βλέπει τους Σύρους να βομβαρδίζονται, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας απαντώντας στα «βιτριολικά» σχόλια του επικεφαλής των Εργατικών

Βρετανία: «Πόλεμος» Μπλερ - Κόρμπιν για την εισβολή στο Ιράκ
Εντείνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σχετικά με την εισβολή των ΗΠΑ και το ρόλο που διαδραμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως συμμαχική δύναμη.

Ο Κόρμπιν κατηγορεί δημόσια τον Μπλερ για εγκλήματα πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να δικαστεί και καλώντας τον να απολογηθεί για τον «παράνομο πόλεμο» στο Ιράκ.

Κλείσιμο
Ο Μπλερ τον περασμένο Οκτώβριο παραδέχθηκε πως σημειώθηκαν λάθη κατά τη διάρκεια του πολέμου και υποστήριξε ότι η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη για τις «λάθος» πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνήθηκε να πράξει αναλόγως για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Ο Κόρμπιν πριν την τοποθέτηση του Μπλερ είχε τονίσει ότι ο πόλεμος ήταν «καταστροφικός, παράνομος που κόστισε χρήμα και ζωές» με τις «συνέπειες να συνεχίζονται με το θάνατο μεταναστών στη Μεσόγειο και τους πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή».

Όλα αυτά, λίγο πριν τη δημοσίευση της έρευνας Chilcot στις 6 Ιουλίου που θα αφορά στις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ.

Ο Μπλερ, λοιπόν, προχώρησε σε σκληρή κριτική κατά του Κόρμπιν με συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Bloomberg, λέγοντας πως ο επικεφαλής των Εργατικών εκπροσωπεί «την πολιτική της διαμαρτυρίας» την ώρα που κόσμος βομβαρδίζεται, πλήττεται και λιμοκτονεί ενώ είναι υποταγμένος στη Συρία.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον Κόρμιν «τύπο με τα πλακάτ», προσθέτοντας ότι δε μπορεί να λάβει σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται από έναν ηγέτη.

«Κατηγορούμαι για εγκλήματα πολέμου επειδή απομακρύνθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν ένας εγκληματίας πολέμου, και όμως ο Τζέρεμι εκτιμάται ως προοδευτική φιγούρα ενώ στεκόμαστε και βλέπουμε τους πολίτες της Συρίας να βομβαρδίζονται, να πλήττονται και να λιμοκτονούν υποταγμένοι χωρίς να γίνεται τίποτα», είπε.

Συνέκρινε δε, τον «κόκκινο» Τζέρεμι με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως αμφότεροι έχουν ωφεληθεί από «το επαναστατικό φαινόμενο» των κοινωνικών δικτύων.

Σε απάντηση των δηλώσεων του Μπλερ, ο Κόρμπιν μέσω εκπροσώπου του είπε: «Αν Ο Τόνι Μπλερ υπονοεί ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγείται πολιτικής διαμαρτυρίας, θα έλεγα ότι δεν είναι σωστό. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγείται της αντιπολίτευσης και δομεί το ανάχωμα κατά της συντηρητικής κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης