Τουρκία: «Persona non grata» Αμερικανός δημοσιογράφος για τον Ερντογάν

Τουρκία: «Persona non grata» Αμερικανός δημοσιογράφος για τον Ερντογάν

Σε έναν ακόμα δημοσιογράφο απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα - Ο Ντέιβιντ Λεπέσκα του Al Jazeera έλαβε εντολή να επιστρέψει στις ΗΠΑ

Τουρκία: «Persona non grata» Αμερικανός δημοσιογράφος για τον Ερντογάν
Τέλος δεν έχουν οι περιπέτειες των ξένων δημοσιογράφων που επιχειρούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις των ανταποκριτών ξένων δικτύων που τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.

Με εμμονή πλέον η τουρκική κυβέρνηση λέει «όχι» σε όσους δημοσιογράφους μπορεί να αποδειχθούν ενοχλητικοί για το καθεστώς και τους απαγορεύουν την είσοδο ή τους συλλαμβάνουν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας φωτορεπόρτερ της Bild, Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πως του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Τουρκία και πως πρέπει να επιστρέψει με την πρώτη πτήση στην Αθήνα.

Κλείσιμο
«Μου είπαν στον έλεγχο των διαβατηρίων ότι το όνομά μου βρισκόταν στη μαύρη λίστα και ότι δεν μου επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία. Τότε μου πήραν το διαβατήριο μέχρι νωρίς το πρωί. Έπρεπε να περάσω τη νύχτα σε ένα δωμάτιο του αεροδρομίου. Δεν μου εξήγησαν το λόγο
», δήλωσε ο Μουτάφης σύμφωνα με το Russia Today.

Αυτή τη φορά ο… κλήρος έπεσε στον Αμερικανό Ντέιβιντ Λεπέσκα που εργάζεται για το Al Jazeera και στον οποίο η είσοδος στη χώρα απαγορεύτηκε, δίχως καμία εξήγηση.

Ο δημοσιογράφος που έχει ζήσει στην Τουρκία καλύπτοντας όλες τις πολιτικές, και μη, εξελίξεις στη χώρα, ενημερώθηκε ενώ προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ότι έπρεπε να επιστρέψει στο Σικάγο.

Έπειτα από παραμονή αρκετών ωρών και χωρίς καμία εξήγηση από τις τοπικές αρχές, ο Λεπέσκα επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Associated Press τόνισε πως κανείς δεν του έδωσε έναν λόγο για την απαγόρευση, ενώ σε ανάρτησή του στο Instagram από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγραψε: «Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που σε βλέπω, Τουρκία. Η αγάπη μου για εσένα είναι βαθιά».

Προς το παρόν το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει σχολιάσει την απαγόρευση εισόδου στον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Προ ημερών, πάντως, κάτι ανάλογο συνέβη στον Γερμανό ανταποκριτή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, Βόλκερ Σβενκ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση επί έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Μου αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία. Υπάρχει αναφορά στο όνομά μου. Είμαι δημοσιογράφος. Πρόβλημα;», έγραψε ο Σβενκ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα, η Ολλανδή δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής, Εμπρού Ουμάρ, συνελήφθη στην Τουρκία για προσβλητικά σχόλια κατά του προέδρου Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.


Οι αναρτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου μετά την απαγόρευση








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης