Απεβίωσε ο Γερμανός πολιτικός Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ

Απεβίωσε ο Γερμανός πολιτικός Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ

Ηταν ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας - Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανένωση της χώρας του το 1990

Απεβίωσε ο Γερμανός πολιτικός Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ
Σε ηλικία 89 ετών απεβίωσε μία μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία της Γερμανίας και πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του στη Βόννη, ο Γκένσερ είχε σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Διετέλεσε επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών.
 
Ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1927. Από το 1965 ήταν μέλος της Βundestag.

Κλείσιμο
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Γκέοργκ Στράιτερ, εξέφρασε την συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γκένσερ κάνοντας λόγο για "έναν μεγάλο Ευρωπαίο, για έναν μεγάλο Γερμανό ο οποίος, ήταν από τους ελάχιστους που επηρέασαν τόσο πολύ την πολιτική της Γερμανίας". 

Ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανένωση της χώρας του το 1990.

Ο πρώην επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, υπουργός Εξωτερικών επί σχεδόν 20 χρόνια, υπέστη καρδιακή προσβολή και κατέληξε, «έχοντας δίπλα του την οικογένειά του», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.


Το βιογραφικό του

Ο Γκένσερ ήταν παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Σμιτ με την οποία είχε αποκτήσει ένα παιδί.
 
Γεννημένος στην πόλη Χάλε στις 27 Μαρτίου 1927, ο Γκένσερ διέφυγε το 1952 απο την ανατολική Γερμανία και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε Γραμματέας του Eλεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 1962 και για δύο χρόνια έγινε Ομοσπονδιακός Γραμματέας του ίδιου κόμματος, στο οποίο εξελέγη πρόεδρος το 1974 και έμεινε στη θέση αυτή έως το 1985.

Το 1974 τοποθετήθηκε ως αντικαγκελλάριος και υπουργός Εξωτερικών ενώ στις πρώτες πανγερμανικές εκλογές από το 1932, τον Δεκέμβριο του 1990 οι Φιλελεύθεροι του Γκένσερ έλαβαν το 11% των ψήφων και 79 έδρες.

Κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της ενωμένης Γερμανίας τον Ιανουάριο του 1991 διατήρησε το αξίωμα του υπουργού Εωξτερικών υπό τον Χέλμουτ Κολ. Ένα χρόνο μετά όμως, υπέβαλε την παραίτησή του.

Τον Ιούνιο του 1993 απέρριψε την πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος και το 1998 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική με ομιλία του στο Κοινοβούλιο στις 23 Απριλίου.

Τον Οκτώβριο του 1997 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών ενώ το 2001 είχε τιμηθεί με το διεθνές βραβείο της "Παγκόσμιας ημέρας του
άνδρα".



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης