Νέα Ζηλανδία: Με δημοψήφισμα αποφάσισε να μην αλλάξει την σημαία της

Νέα Ζηλανδία: Με δημοψήφισμα αποφάσισε να μην αλλάξει την σημαία της

Με δημοψήφισμα οι πολίτες στη Νέα Ζηλανδία είχαν την επιλογή να ψηφίσουν για μια νέα σημαία που δεν συμπεριλάμβανε την βρετανική - Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Νέα Ζηλανδία: Με δημοψήφισμα αποφάσισε να μην αλλάξει την σημαία της
Από τον Μάρτιο του 1902 το εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας είναι η σημαία που φέρει τα τέσσερα αστέρια του Σταυρού του Νότου σε μπλε φόντο και την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στο επάνω αριστερό μέρος.

Η κυβέρνηση πρότεινε την αλλαγή της σημαίας και κάλεσε τους πολίτες να στείλουν τα δικά τους σχέδια. Από τις 10.000 συμμετοχές που υποβλήθηκαν μια ομάδα ειδικών απέρριψε σχέδια με cartoons με πρόβατα ή με λέιζερ που στοχεύουν ένα ακτινίδιο και κράτησε τα 40 επικρατέστερα. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση παρουσίασε τα 40 σχέδια και δήλωσε πως ελπίζει σε αυτά οι Νεοζηλανδοί να δουν τα σύμβολα και τα χρώματα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία τους.

Κλείσιμο
Σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο το τελικό σχέδιο που επιλέχθηκε ήταν μια σημαία με την ασημένια φτέρη (σύμβολο της χώρας) στην θέση της βρετανικής σημαίας ενώ διατηρούνταν τα τέσσερα αστέρια του Σταυρού του Νότου σε γαλάζιο φόντο.



Όμως, στο τελευταίο δημοψήφισμα τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να κρατήσουν την παλιά τους σημαία παρά το ότι θα τους θυμίζει για πάντα την βρετανική αποικιοκρατία. Σε σύνολο 3,2 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα ψήφισαν 2,1 εκατ. πολίτες. Το 57% εξ αυτών ψήφισε υπέρ της διατήρησης της παλιάς  σημαίας και το 43% επέλεξε το νέο σχέδιο με την ασημένια φτέρη για εθνικό σύμβολο.

Όσοι υποστήριξαν την αλλαγή της σημαίας τόνιζαν ότι η παρούσα σημαία είναι κατάλοιπο του αποικιοκρατικού παρελθόντος και θυμίζει πολύ την σημαία της Αυστραλίας, ενώ «η αντίπαλη πλευρά» ισχυρίστηκε ότι οι βετεράνοι του πολέμου έδωσαν τις μάχες τους κάτω από την σημερινή σημαία και γι' αυτό δεν πρέπει να αλλάξει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης