Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σχεδιάζει η Μέρκελ

Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σχεδιάζει η Μέρκελ

«Βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή», επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου, Στέφεν Ζάιμπερτ - «Αρχικά το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά βλέπουμε», τόνισε



Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σχεδιάζει η Μέρκελ
Η πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «αποτέλεσμα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα»,
δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ
Κλείσιμο
, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου και προσέθεσε ότι η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που ξεκινάει τώρα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες και το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και συνέχισε: «Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή. Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς δε αν τώρα υπάρχει λόγος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Δεν συμμεριζόμαστε ανησυχίες της Αθήνας για τη μορφή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο»


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την αδυναμία του να συμμεριστεί την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μορφή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε τα εξής: «Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης