Παρίσι: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιράν για την παρουσία κρασιού στο επίσημο δείπνο

Παρίσι: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιράν για την παρουσία κρασιού στο επίσημο δείπνο

Το γεύμα του Χασάν Ρουχανί με τον Φρανσουά Ολάντ φέρεται να ακυρώθηκε, όταν η γαλλική πλευρά αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση του Ιρανού πρόεδρου να μη σερβιριστεί κρασί στο τραπέζι

Παρίσι: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιράν για την παρουσία κρασιού στο επίσημο δείπνο
Η Γαλλία, σε αντίθεση με την Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να αφαιρέσει το κρασί από το τραπέζι για τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, κάτι που σημαίνει ότι θα γευματίσει μόνος του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι Γάλλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα προβούν σε πολιτιστικές υποχωρήσεις αντίστοιχες των Ιταλών που κάλυψαν τα γυμνά τους αγάλματα με λευκά σεντόνια κατά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου. Και την ίδια στάση σκοπεύουν να τηρήσουν με έναν ακόμα πυλώνα της κουλτούρας τους, την γαστρονομία.

Κλείσιμο
Στη Ρώμη δεν σέρβιραν αλκοόλ στο επίσημο δείπνο που εδόθη προς τιμήν του Ρουχανί- μια τυπική ιταλική διπλωματική χειρονομία σε επισκέψεις μουσουλμάνων αξιωματούχων.

Αλλά στο Παρίσι, ένα αρχικά προγραμματισμένο γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Φρανσουά Ολάντ ακυρώθηκε επειδή οι Γάλλοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στο αίτημα του ιρανού Προέδρου το κρασί να μείνει μακριά από το τραπέζι, επικαλούμενος τις παραδόσεις της χώρας του.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους πρότειναν ένα συμβιβαστικό πρωινό γεύμα αλλά οι Ιρανοί φέρεται να δυσαρεστήθηκαν με αυτό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολύ φθηνό».

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι θέμα ταμπού στο Ιράν, στο οποίο το υπουργείο πολιτισμού απαγόρευσε πρόσφατα τη λέξη «κρασί» από τα βιβλία με την αιτιολογία ότι ισοδυναμεί με «πολιτιστική εισβολή» της Δύσης. 

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή οι δύο Πρωθυπουργοί θα συναντηθούν τελικά την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο Elysée αποφεύγοντας τα επίσημα γεύματα, όπου παρ' όλα αυτά θα τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο που αρμόζει στην επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους (εκτός από το... κρασί βεβαίως).

Το ταξίδι αυτό γίνεται μετά από το τέλος των οικονομικών κυρώσεων που προέκυψε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Ο Ρουχανί θα συναντήσει στελέχη γαλλικών εταιριών ενώ αργότερα, θα μιλήσει σε ένα γαλλο-ιρανικό φόρουμ με παρόντες ηγέτες επιχειρήσεων και θα έχει προσωπικές συζητήσεις με τους CEO της Total και της Airbus.

Πάντως οι συναντήσεις του Ρουχανί στο Παρίσι θα είναι σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτές που είχε στην Ιταλία δεδομένου ότι η Γαλλία διατηρεί σκληρή γραμμή σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ενώ παράλληλα έχει καταδικάσει την υποστήριξη που παρέχει η Τεχεράνη απέναντι στον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ και τις στενές τους σχέσεις με κράτη Σουνιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης