Οι Σύροι πρόσφυγες πωλούν τα χρυσά τους νομίσματα για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους

Οι Σύροι πρόσφυγες πωλούν τα χρυσά τους νομίσματα για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους

Η περιοχή Basmane, στο κέντρο της Σμύρνης, είναι το σημείο όπου συνωστίζονται πρόσφυγες από την Συρία για να ταξιδέψουν, μέσω του Αιγαίου, στην Ευρώπη - Πώς τα κοσμηματοπωλεία «πλημμύρισαν» την Basmane και γιατί οι επιγραφές τους έχουν «διπλή ανάγνωση»

Οι Σύροι πρόσφυγες πωλούν τα χρυσά τους νομίσματα για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους
Η Τουρκία είναι η χώρα μέσω της οποίας οι πρόσφυγες από την Συρία ταξιδεύουν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Οι δουλέμποροι αναλαμβάνουν να τους οδηγήσουν με αμφίβολης αντοχής και ασφάλειας σκάφη στη «Γη της Επαγγελίας», μέσω της θαλάσσιας οδού, δηλαδή του Αιγαίου πελάγους.

Στην γειτονιά Basmane, στο κέντρο της Σμύρνης, συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων που ψάχνουν για τον κατάλληλο τρόπο να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα σε αυτή την γειτονιά έχει αυξηθεί ο αριθμός των κοσμηματοπωλείων με φωτεινές επιγραφές, στα αραβικά και στα τουρκικά, μόνο που οι επιγραφές αυτές, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Hurriyet, έχουν «διπλή ανάγνωση».

Κλείσιμο
Στα αραβικά οι επιγραφές αναφέρουν: «Ανταλλάσσονται συριακά χρυσά νομίσματα» ενώ στα τουρκικά: «Αλλαγή συναλλάγματος και κοσμημάτων». Γιατί όμως γίνεται αυτό; Στην Τουρκία απαγορεύεται η αγορά χρυσών νομισμάτων, αλλά το παράνομο εμπόριο ανθεί, καθώς οι απελπισμένοι πρόσφυγες δίνουν τα χρυσά τους νομίσματα στα κοσμηματοπωλεία και παίρνουν χρήματα με τα οποία πληρώνουν τους δουλεμπόρους για το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο.

Στην ίδια γειτονιά έχουν ανοίξει καταστήματα που πωλούν σωσίβια και εξοπλισμό για τα σκάφη. 

Ο Mohamed Zakariya, ένας Σύρος πρόσφυγας που περιμένει στην Basmane μια «ευκαιρία» για να ταξιδέψει στην Ευρώπη, δήλωσε στην Hurriyet: «Στην Ευρώπη δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα χρυσά μας νομίσματα» και υποστήριξε ότι ο ίδιος και άλλοι Σύροι πρόσφυγες πηγαίνουν στα κοσμηματοπωλεία για να ανταλλάσσουν τα χρυσά τους νομίσματα και τα κοσμήματά τους με χρήματα για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης