Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Λούσι, τον Αυστραλοπίθηκο

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Λούσι, τον Αυστραλοπίθηκο

Έζησε πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια, στην Αιθιοπία - Πώς συνέδραμαν οι Μπιτλς στα «βαφτίσια» της - Το μυστήριο με τον θάνατό της - Εξακολουθεί να «ζει» στην ίδια περιοχή ακόμη και σήμερα

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Λούσι, τον Αυστραλοπίθηκο
Πριν 41 χρόνια, διεθνής ομάδα παλαιοανθρωπολόγων συνέθεσε την εικόνα του πιο κοντινού προγόνου του ανθρώπινου είδους. Ονομάστηκε Λούσι, ο Αυστραλοπίθηκος, παρ' ότι έζησε στην Αιθιοπία, πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη των πρώτων ευρημάτων έγινε το 1973, όταν βρέθηκε το 40% του σώματός της, σε αρκετά καλή κατάσταση. Έναν χρόνο μετά, οι ανασκαφές είχαν προσφέρει ικανό αριθμό στοιχείων, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνθεση της συνολικής εικόνας του Αυστραλοπίθηκου.

Κλείσιμο
Από τότε, η επιστημονική κοινότητα έμαθε πολλά. Στα γενέθλια των 41 χρόνων από τη «γέννηση» της Λούσι, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη μεγάλη αυτή ανακάλυψη.

1)Πήρε το όνομά της από το τραγούδι των Μπιτλς, «Lucy in the Sky with Diamonds». 
Όταν έγινε η ανακάλυψη, ο παλαιοανθρωπολόγος Ντόναλντ Γιόχανσον θέλησε να γιορτάσει την περίσταση βάζοντας να παίξει μία κασέτα των Μπιτλς. Όταν ακούστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι, ένα από τα μέλη της ομάδας παρενέβη και είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να πούμε τον σκελετό Λούσι». Τότε η Λούσι από ένα εύρημα, μετατράπηκε σε μία «οντότητα».



2)Η Λούσι περπατούσε όρθια
Το πλέον σημαντικό στοιχείο που αφορά την ανακάλυψη της Λούσι, είναι ότι περπατούσε σε ορθή στάση, όπως ο άνθρωπος. Μετά από αναλύσεις που έγιναν, ανακαλύφθηκε ότι η Λούσι περπατούσε όπως οι πίθηκοι, αλλά είχε αναπτύξει την ικανότητα να περπατάει και σε εντελώς ορθή στάση, κάτι που έκανε τον περισσότερο χρόνο.

3)Κανείς δεν γνωρίζει πως πέθανε
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο πως πέθανε. Από τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους, μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν. Από τη μελέτη του σκελετού της, προέκυψε ότι δεν σκοτώθηκε από άλλον πίθηκο, ούτε το κορμί της κατασπαράχθηκε από άλλα ζώα. Βρέθηκε μόνο ένα σημάδι από δόντι σαρκοβόρου, όμως δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί αν αυτό συνέβη πριν ή μετά τον θάνατο.

4)Η Λούσι «ζει» ακόμη και σήμερα στην Αιθιοπία στην ίδια περιοχή
Ο σκελετός της Λούσι έχει τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας, αρκετά κοντά στο σημείο που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές, στην Αντίς Αμπάμπα. Ο πραγματικός σκελετός είναι προφυλαγμένος και μόνο ένα αντίγραφό του βρίσκεται στη διάθεση του κοινού. Την περίοδο 2007-2013, ο πραγματικός σκελετός έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ, όπου δημιουργήθηκαν αρκετά αντίγραφά του, σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.



5)Ήταν αρκετά μικροσκοπική
Η Λούσι μπορεί να έμοιαζε με τον σημερινό άνθρωπο και να περπατούσε με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο ήταν αρκετά πιο μικροσκοπική. Η Λούσι απεβίωσε νέα, αλλά σε πλήρως αναπτυγμένη μορφή, φτάνοντας σε ύψος το 1,1 μέτρα, ενώ το βάρος της δεν ξεπερνούσε τα 29 κιλά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης