Συνέλαβαν στη Σερβία μετανάστη που είχε ίδια στοιχεία με τον βομβιστή που πέρασε από τη Λέρο

Συνέλαβαν στη Σερβία μετανάστη που είχε ίδια στοιχεία με τον βομβιστή που πέρασε από τη Λέρο

Το διαβατήριό του περιείχε το ίδιο όνομα και τα ίδια δεδομένα, αλλά διαφορετική φωτογραφία - Είναι πιθανό οι δύο άνδρες να αγόρασαν χωριστά πλαστά συριακά διαβατήρια από τον ίδιο πλαστογράφο στην Τουρκία


Συνέλαβαν στη Σερβία μετανάστη που είχε ίδια στοιχεία με τον βομβιστή που πέρασε από τη Λέρο
Έναν μετανάστη ο οποίος είχε στην κατοχή του συριακό διαβατήριο το οποίο έφερε τα ίδια ακριβώς στοιχεία με αυτό που βρέθηκε στη σορό του βομβιστή της Λέρου, Αχμαντ Αλμοχαμαντ, ο οποίος ανατινάχθηκε κοντά στο Stade de Frence την περασμένη Παρασκευή, συνέλαβαν οι αρχές στη Σερβία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Blic», το έγγραφο, που περιείχε το ίδιο όνομα και τα ίδια δεδομένα, αλλά διαφορετική φωτογραφία, ανακαλύφθηκε το Σάββατο στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο και το πρόσωπο που το είχε στην κατοχή του κρατείται για να ανακριθεί.

Κλείσιμο
Το συριακό διαβατήριο, στο όνομα του Άχμαντ αλ-Μοχάμαντ, 25 ετών, καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα το πρόσωπο που είχε αυτό το έγγραφο κατέθεσε αίτημα ασύλου στη Σερβία, στο κέντρο υποδοχής του Πρέσεβο και τα ίχνη του χάθηκαν στην Κροατία.

Σύμφωνα με την «Blic», είναι πολύ πιθανό οι δύο άνδρες να αγόρασαν χωριστά πλαστά συριακά διαβατήρια από τον ίδιο πλαστογράφο στην Τουρκία. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, από την στιγμή που οι Σέρβοι δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις: κι αν ο συλληφθείς μετανάστης είναι ο άνθρωπος, του οποίου την ταυτότητα και το διαβατήριο «οικειοποιήθηκε» ο Αλμοχαμάντ, για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη; Και, ακόμα, αν αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά υπήρξε προϊόν συνεννόησης;

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της εφημερίδας της Σερβίας αναφέρει πως τα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι, κοντά στον οποίο βρέθηκε το συριακό διαβατήριο με το όνομα Άχμαντ Αλμοχαμάντ, αντιστοιχούν σε αυτά ενός άνδρα που ελέγχθηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο έως τώρα προς το παρόν να σχολιάσει το δημοσίευμα.



Την Κυριακή το protothema.gr αποκάλυψε, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, το όνομα του κατόχου του διαβατηρίου ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου είχε περάσει από τη Λέρο, του Αχμάντ Αλμοχαμάντ. 

Ο ύποπτος τζιχαντιστής κατά την γαλλική αστυνομία είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό αργά το Σάββατο ο Αλμοχαμάντ όταν πέρασε από τη Λέρο δεν ήταν μόνος αλλά συνοδευόταν από ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο αναζητείται και δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε σε κάποια από τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα. Πιο αναλυτικά, ο Αλμοχαμάντ ταξίδευε με τον Μαχμούντ Αλμαχμόντ -ο οποίος δεν είναι σαφές αν συμμετείχε σε κάποια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με τη σερβική Αστυνομία, ο Αλμοχαμάντ, κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός εκ των ενόπλων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, αφού διήλθε από την Ελλάδα είχε περάσει τον περασμένο μήνα και από τη Σερβία, όπου είχε ζητήσει άσυλο.

Το protothema.gr παρουσίασε το εισιτήριο του Σύριου βομβιστή που πέρασε από τη Λέρο


Την Κυριακή, επίσης, σε δηλώσεις του για το προσφυγικό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε για τα στοιχεία που προκύπτουν για τον έναν εκ των δραστών της επίθεσης στο Παρίσι, που πέρασε από τη Λέρο. 

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του διαβατηρίου του Αχμάντ και είπε ότι πέρασε από την Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με 198 άτομα, σε λέμβο που έφτασε στη Λέρο. Εκεί (στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου) έγινε η καταγραφή του και, στη συνέχεια, έβγαλε εισιτήριο και έφτασε στον Πειραιά, στις 8 Οκτωβρίου.



«Βάσει των στοιχείων που μας έχουν δώσει οι Γάλλοι, προκύπτει ότι ένας άνθρωπος που έχει περάσει από 5-6 χώρες της Ευρώπης είναι τρομοκράτης, τον αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτη και τον συνδέουν με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι», είπε ο κ. Μουζάλας, αναφέροντας ότι ελέγχθηκε μονάχα από τρεις χώρες, από τις 5-6 από τις οποίες πέρασε.

Ο άνθρωπος αυτός δεν ταυτοποιήθηκε με βάση το διαβατήριο του, αλλά κατεγράφη σωστά στην Ελλάδα, δακτυλοσκοπήθηκε όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες κι έτσι προκύπτει ότι ο ίδιος άνθρωπος που πέρασε από τη Λέρο βρέθηκε νεκρός και θεωρείται ως ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες και οι όροι από την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε ακόμη, «ο κάτοχος του διαβατηρίου έβγαλε εισιτήριο για Πειραιά όπου έφθασε στις 8 Οκτωβρίου κι έφυγε από την Ελλάδα. Βρίσκουμε ότι καταγράφεται πάλι τον Οκτώβριο στην Κροατία, ενημερωτικό σημείωμα της οποίας αποδεικνύει ότι έχει γίνει η ταυτοποίηση του σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, παρότι κάποιοι την κατηγορούν ως «ξέφραγο αμπέλι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης