Συνάντηση Κέρι με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για τη Συρία

Συνάντηση Κέρι με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για τη Συρία

Εκτός από την ανακοινωθείσα συνάντηση, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax

Συνάντηση Κέρι με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για τη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βιέννη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε διμερές επίπεδο, πριν από τις διεθνείς συνομιλίες σχετικά με τη Συρία στις οποίες προβλέπεται να συμμετέχει και το Ιράν, σύμμαχος-κλειδί της Δαμασκού, δήλωσε αμερικανική διπλωματική πηγή.

"Το απόγευμα στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών [των ΗΠΑ] Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ", ανέφερε η πηγή αυτή. Το Ιράν θα αντιπροσωπευθεί για πρώτη φορά στη Βιέννη αύριο Παρασκευή σε μια διεθνή σύνοδο για τη Συρία, της οποίας θα προηγηθεί απόψε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Κλείσιμο
Η Τεχεράνη προσφέρει άμεση οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς της Δαμασκού, στο οποίο εναντιώνεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Ζαρίφ θα συναντηθεί επίσης σήμερα και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με μια πηγή στη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Μόσχα επίσης προσφέρει υποστήριξη στο συριακό καθεστώς.

Μετά τη συνάντηση απόψε στις 20:00 [ώρα Ελλάδας] που θα έχουν οι Σεργκέι Λαβρόφ, Τζον Κέρι, Άντελ αλ Τζουμπέιρ και Φεριντούν Σινιρλίογλου, θα γίνουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών Εξωτερικών, τόσο κρατών της περιοχής, όσο και χωρών της ΕΕ. Σε αυτές θα λάβει για πρώτη φορά μέρος και ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, κάτι που σηματοδοτεί μια μείζονα διπλωματική στροφή, την οποία επεδίωκε η Μόσχα.

Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους από το 2011.

Εξάλλου, ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Σάνον είπε προ ολίγου πως ο Κέρι σκοπεύει να διαπιστώσει κατά πόσον η Ρωσία και το Ιράν έχουν πράγματι την πρόθεση να πιέσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά και να διαπιστώσει εάν πράγματι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο συριακό έδαφος.

"Ο υπουργός [Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι] θεώρησε ότι είναι καιρός να συγκεντρωθούν όλοι, ώστε (...) να αποκαλυφθεί εάν πράγματι ισχύει ή όχι η δέσμευσή τους να πολεμήσουν εναντίον [του ΙΚ] και της τρομοκρατίας και κατά πόσον είναι προετοιμασμένοι να συνεργαστούν ευρέως με τη διεθνή κοινότητα για να πείσουν τον κ. Άσαντ ότι κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης θα πρέπει να αποχωρήσει", τόνισε ο Σάνον, ο διορισμός του οποίου στην τρίτη τη τάξει θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο, μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς σχετικά με τις επικείμενες επαφές του Κέρι στη Βιέννη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης