Γαλλία: Θρησκευτικός πόλεμος για το χοιρινό στα σχολικά γεύματα

Γαλλία: Θρησκευτικός πόλεμος για το χοιρινό στα σχολικά γεύματα

Μία απόφαση δικαστηρίου της Γαλλίας που σταματά την επιλογή των μαθητών για το αν θα έχει χοιρινό το γεύμα τους, ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών από τις οργανώσεις των Μουσουλμάνων της χώρας

Γαλλία: Θρησκευτικός πόλεμος για το χοιρινό στα σχολικά γεύματα
Ένα δικαστήριο σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στην γαλλική κοινωνία για ένα ακόμα φυλετικό πρόβλημα. Σε απόφαση που πήρε ύστερα από πρόταση του δημάρχου της, ζητά να σταματήσει η επιλογή σε γεύματα που δεν περιέχουν χοιρινό στα σχολεία της περιοχής.

Το πρόβλημα όπως αντιλαμβανόμαστε «φωτογραφίζει» τους μουσουλμάνους, οι οποίοι όπως είναι γνωστό απαγορεύεται από την θρησκεία τους να τρώνε το χοιρινό κρέας.

Κλείσιμο
Από την άλλη η ίδια απόφαση χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους συνήθεις υπόπτους: τους εθνικιστές αλλά και το κόμμα της Λεπέν. Η οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει την απόφαση του δικαστηρίου σε όλα τα σχολεία των 11 μεγάλων δήμων στις οποίες το κόμμα της είχε κερδίσει τις εκλογές.

Μία ακόμα νίκη για την εκκοσμίκευση είπαν οι υποστηρικτές της απόφασης, μετά την απαγόρευση της μαντίλας πριν μια δεκαετία. Ενώ αρκετοί βρήκαν την απόφαση και οικονομικά συμφέρουσα, καθώς δεν οδηγεί σε έξτρα έξοδα για την δημιουργία εναλλακτικών γευμάτων.

Υποστήριξη βρήκε η απόφαση και από τους Γάλλους χοιροτρόφους, οι οποίοι έχουν δει για πολλούς λόγους τις τιμές των κρεάτων τους να πέφτουν πολύ χαμηλά τα τελευταία χρόνια, και ζητούσαν άμεση δράση από την κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά τους οι Μουσουλμάνοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Και ελπίζουν να κερδίσουν την έφεση ώστε να μην αποτελέσει προηγούμενο σε όλη την χώρα. Όσο για την υπουργό Παιδείας, την Najat Vallaud-Belkacem, η οποία είναι και μουσουλμάνα, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «παίρνουν ομήρους παιδιά».

Όπως και να έχει, για άλλη μια φορά, η γαλλική κοινωνία βρίσκεται εμπρός σε ένα διαφυλετικό πρόβλημα που φανερώνει πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν σήμερα οι κοινωνίες της ανοχής που οραματίζονταν παλαιότερα. Και όλα αυτά για μία απλή φέτα από χοιρινό ζαμπόν...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης