Ουγγαρία: Διαδήλωση εναντίον του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα

Ουγγαρία: Διαδήλωση εναντίον του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα

Ο φράκτης που άρχισε να ανεγείρεται χθες θα έχει ύψος τεσσάρων μέτρων και μήκος 175 χιλιομέτρων

Ουγγαρία: Διαδήλωση εναντίον του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα
Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βουδαπέστης εναντίον του φράκτη που κατασκευάζουν οι αρχές στην Ουγγαρία κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία για να εμποδίσουν την είσοδο του διογκούμενου κύματος μεταναστών από το νότο.
Η πορεία, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις πολιτών, ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης, τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό με συνθήματα όπως "κι ο Ιησούς ήταν μετανάστης", ή "ο καλύτερός μου φίλος είναι μετανάστης".
Οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπου κατεδάφισαν συμβολικά ένα ομοίωμα του φράκτη που ανεγείρεται στα σύνορα, μάκρους 15 μέτρων, κόβοντας το συρματόπλεγμα.

Κλείσιμο
Ο φράκτης που άρχισε να ανεγείρεται χθες θα έχει ύψος τεσσάρων μέτρων και μήκος 175 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση λέει ότι προασπίζεται τα σύνορα της χώρας και αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατασκευή του, καθώς μέχρι τώρα φέτος έχει υποδεχθεί πάνω από 70.000 μετανάστες, από 43.000 το σύνολο της περασμένης χρονιάς.

Οι μετανάστες αυτοί προέρχονται από φτωχές ή καθημαγμένες από ένοπλες συρράξεις χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Πολλοί θέλουν να μεταβούν σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όμως οι κανόνες ορίζουν ότι οι χώρες αυτές πρέπει να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στην Ουγγαρία εάν αυτή τους υποδέχθηκε.

Οι ομιλητές στη διαδήλωσε επισήμαναν πως ο φράκτης δεν θα αποτρέψει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες και πρόσθεσαν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την εγκατάστασή του είναι πεταμένα. Ένας από αυτούς, ο Έντιτ Γκιάνταρ, χαρακτήρισε τον φράκτη αυτό "ανήθικο", υπενθυμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

"Τα χρήματα θα έπρεπε να δαπανηθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια", τόνισε η Άγνες Χαρς, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Ένας φοιτητής από τη Γερμανία, ο Γιόχαν Μαρ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ευθύνη να σταματήσουν τα δεινά, "ειδικά εάν προκαλούνται από την εξωτερική μας πολιτική στη Μέση Ανατολή".

"Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, όπως λέει η κυβέρνηση... οι περισσότεροι κυριολεκτικά φεύγουν για να γλιτώσουν από καταστάσεις που είναι απόλυτα φρικιαστικές", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης