Σερβία: Υπερεθνικιστής πολιτικός έκαψε τη σημαία της Κροατίας

Σερβία: Υπερεθνικιστής πολιτικός έκαψε τη σημαία της Κροατίας

Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του, παραβίασε την αναστολή του και αναμένεται να γυρίσει πίσω στη φυλακή

Σερβία: Υπερεθνικιστής πολιτικός έκαψε τη σημαία της Κροατίας
Ο Σέρβος υπερεθνικιστής πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι που αφέθηκε ελεύθερος για ανθρωπιστικούς λόγους από το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου ήταν έγκλειστος για εγκλήματα πολέμου, παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του καίγοντας μια σημαία της Κροατίας, δύο ημέρες αφότου το Δικαστήριο της Χάγης διάταξε την ανάκληση της αποφυλάκισής του.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο, επανέλαβε ότι δεν θα επιστρέψει οικειοθελώς στα κελιά του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. «Όταν έρθουν να με συλλάβουν, θα καθίσω στο έδαφος για να μπορέσουν να με μεταφέρουν στο αεροδρόμιο με τα ηρωικά τους μπράτσα» δήλωσε στην σερβική εφημερίδα Blic.

Η ενέργεια του υπερεθνικιστή Σέρβου πολιτικού, αυξάνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προέρχεται από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του οποίου ιδρυτής και αρχηγός είναι ο Σέσελι, ώστε να συλλάβει τον πολιτικό του μέντορα και να τον οδηγήσει στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο Τύπου, ανέφερε ότι η σερβική εισαγγελία έχει ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον του Σέσελι για το κάψιμο της σημαίας της Κροατίας έξω από τα ανώτατο δικαστήριο της Σερβίας.

Η επανεμφάνιση του 60χρονου Βόισλαβ Σέσελι στη δημόσια ζωή της Σερβίας έχει αποδειχθεί πονοκέφαλος για τη συντηρητική κυβέρνηση του Βούτσιτς και έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας.
Κλείσιμο

Ο Σέσελι πέρασε πάνω από μια δεκαετία στη φυλακή, αλλά οι δικαστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην ετυμηγορία τους μετά από χρόνια αναβολών εξαιτίας της ένστασης που έχει υποβάλει ο Σέσελι ζητώντας την αντικατάσταση του ενός από τους τρεις δικαστές του. 

Ο Σέρβος υπερεθνικιστής πολιτικός παραδόθηκε στο δικαστήριο το 2003 για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και της υποκίνησης εθνοκάθαρσης κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία.

Το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητήσει την ανάκληση της απελευθέρωσης του Σέσελι, που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει εκουσίως στη φυλακή εάν του ζητηθεί. 

Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς, ο οποίος έχει υιοθετήσει φιλοδυτική πολιτική καθώς από το 2008 έχει έλθει σε ρήξη με τη ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος του Σέσελι, δηλώνει ότι θα εξετάσει πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δικαστηρίου της Χάγης. 

Ο Σέρβος πρωθυπουργός πάντως χθες κατηγόρησε το δικαστήριο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του κι έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για τη σύλληψη του Σέσελι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης