Ποιες παγκόσμιες συμμαχίες αποκαλύπτουν οι αγορές όπλων;

Ποιες παγκόσμιες συμμαχίες αποκαλύπτουν οι αγορές όπλων;

Οι συνεργασίες των τριών μεγάλων υπερδυνάμεων με τις μικρότερες χώρες, φέρνουν στο φως τις σχέσεις μεταξύ των χωρών

Ποιες παγκόσμιες συμμαχίες αποκαλύπτουν οι αγορές όπλων;
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στον κόσμο. Μάλιστα το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, σημείωσε την τετραετία 2010-1014 αύξηση κατά 16%, σε σχέση με την περίοδο 2005-2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Η χώρα που είδε τις εξαγωγές όπλων της να σημειώνουν δραστική άνοδο ήταν η Κίνα, με τις πωλήσεις της σε όπλα να αυξάνονται για τα έτη 2010-2014 στο 5% της παγκόσμιας αγοράς από το 3% που ήταν την περίοδο 2005-2009.

Κλείσιμο
Όμως η Κίνα, η τρίτη χώρα σε πωλήσεις όπλων είναι ακόμα πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η Ουάσιγκτον πούλησε το 31% των όπλων που αγόρασε ο πλανήτης, ενώ η Μόσχα το 27%.

Οι τρεις χώρες έχουν πελάτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη που πλανήτη. Ο συγκεκριμένος χάρτης δείχνει ποιες χώρες αγοράζουν όπλα από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Οι πωλήσεις όπλων δείχνουν ουσιαστικά και τον χάρτη των γεωπολιτικών ισορροπιών που επιδιώκουν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Στην Ευρώπη εκτός από την Ουγγαρία, που αγοράζει όπλα από την Ρωσία, μονοπωλούν οι αγορές όπλων από τις ΗΠΑ. Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Αρμενία, Καζακστάν και Συρία, αγοράζουν όπλα από την Ρωσία.

Οι πρώην ρωσικές Δημοκρατίες σε γενικές γραμμές αγοράζουν όπλα από την Ρωσία.

Ανγκόλα, Ιράν και Σουδάν, που κατηγορούνται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγοράζουν όπλα από την Ρωσία, αναφέρει ο Business Insider.

Η Κίνα έχει επιρροή στις πωλήσεις όπλων στην υποσαχάρια Αφρική, ένα μέρος που το Πεκίνο "στοχεύει" λόγω της ύπαρξης ορυκτού πλούτου.

Το Πεκίνο στέλνει όπλα σε 9 υποσαχάριες χώρες και στο Νότιο Σουδάν, με την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας να κινδυνεύει από τον συνεχή εμφύλιο πόλεμο.

Η Ινδία είναι άλλο ένα παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι πωλήσεις όπλων στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το Νέο Δελχί έχει μοιράσει την τράπουλα στις αγορές όπλων, αφού ενώ κατασκευάζει 5ης γενιάς πολεμικό αεροσκάφος σε συνεργασία με την Μόσχα, την ίδια ώρα όμως κατασκευάζει αεροπλανοφόρο σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Την περίοδο 2010-2014 Ασία και Αυστραλία αγόρασαν το 48% των όπλων που πουλήθηκαν παγκοσμίως.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης