Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιπλέον 29 εκατ. ευρώ κατά του Έμπολα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιπλέον 29 εκατ. ευρώ κατά του Έμπολα

Η Σουηδία στέλνει ιατρικό προσωπικό και κινητό κέντρο θεραπείας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιπλέον 29 εκατ. ευρώ κατά του Έμπολα
Με το τέλος των εργασιών των G20 και τις αποφάσεις τους για τόνωση της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά του Εμπολα άλλα 29 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ιατρικό προσωπικό καθώς και ένα κέντρο θεραπείας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνική Προστασία.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα εξής: «Τα νέα βήματα της Ένωσης για απάντηση στην απειλή του Εμπολα φτάνουν σε συνδυασμό με την αποστολή του Κύπριου Επίτροπου για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, μαζί με το Λιθουανό Επίτροπο Υγείας Βίτενις Αντριουκάιτις στις χειρότερα πληγέντες χώρες της Αφρικής. Μαζί επισκέφτηκαν την Γουινέα, τη Σιέρα Λεόν και τη Λιβερία, όπου συζήτησαν τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί με τις τοπικές κυβερνήσεις, αντιπροσώπους ευρωπαϊκών κρατών και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι επίτροποι συναντήθηκαν με επιζώντες του ιού καθώς και ευρωπαίους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα στη περιοχή. Στη συνέχεια συζήτησαν τις διαδικασίες ελέγχου ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες στην Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς και σε άλλα κράτη και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημιουργία εμβολίου κατά του Εμπολα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει συνεχή υποστήριξη στις δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου».

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, η νέα επιπλέον χρηματοδότηση 29 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί για την εκπλήρωση δύο κύριων στόχων.

Δεκαεπτά εκατομμύρια για τη μεταφορά αναγκαίων φαρμακευτικών προμηθειών και εξοπλισμού στις πληγέντες χώρες, την εκκένωση διεθνούς προσωπικού που έχει μολυνθεί από τον ιό σε νοσοκομεία της Ευρώπης και την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ομάδων προσωπικού στις εστίες μόλυνσης. Επίσης χρήματα θα δοθούν για την ενίσχυση των τοπικών μονάδων υγείας. 

Δώδεκα εκατομμύρια θα πάνε σε βοήθεια στις γειτονικές χώρες, έτσι ώστε να βοηθηθούν στην προετοιμασία για την περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσω προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. 

Ο νέος Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης από τη πλευρά του δήλωσε τα εξής μετά την επιστροφή του από τις χώρες που έχουν πληγεί από τη μάστιγα του Εμπόλα: «Είδα από πρώτο χέρι το τι γίνεται στο έδαφος, σε πάρα πολύ δύσκολες περιστάσεις και πόση περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει έτσι ώστε να καμφθεί η μετάδοση του Εμπολα. Εντυπωσιάστηκα από το θάρρος των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα στη Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και Γουινέα. Περισσότερα πρέπει να γίνουν και πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες να αναχαιτίσουμε, να ελέγξουμε, να θεραπεύσουμε  και εντέλει να νικήσουν τον ιό»      

Όλα αυτά όταν η Αθήνα αναμένει το σκάφος Ελληνικών συμφερόντων «Μάγδα Π.» όπου ο πλοίαρχος του ενημέρωσε τις Ελληνικές αρχές για πιθανό κρούσμα του ιού στο σκάφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης