Ινδία: Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητούν μετά το θάνατο γυναικών σε κέντρο στειρώσεων

Ινδία: Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητούν μετά το θάνατο γυναικών σε κέντρο στειρώσεων

Πλήθος συγκεντρώθηκε στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ διαδηλώνοντας για τις 13 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επεμβάσεις στείρωσης

Ινδία: Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητούν μετά το θάνατο γυναικών σε κέντρο στειρώσεων
Μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι 13 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μετά τη μαζική στείρωση που υπέστησαν στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ της κεντρικής Ινδίας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, ακόμα 14 γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν, για την οποία θα αποζημιώνονταν από το κράτος με το ποσό των 1.400 ρουπιών η καθεμία (περίπου 20 ευρώ).
«Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε σηπτικό σοκ» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμαρ Τακούρ, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, οποίος συμπλήρωσε πως είναι πιθανό τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν να  ήταν μολυσμένα, επισημαίνοντας πως διεξάγεται έρευνα.
Κλείσιμο

Οι γυναίκες έκαναν εμετό και παρουσίασαν μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν στις σάλπιγγες. Σύμφωνα με έναν άλλο τοπικό αξιωματούχο, όχι μόνο οι γυναίκες που στειρώθηκαν το Σάββατο στο Μπιλάσπουρ αλλά και εκείνες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση την Δευτέρα, στα πλαίσια άλλου, παρόμοιου προγράμματος, παρουσίασαν επίσης επιπλοκές. «Έξι γυναίκες από το Γκορέλα νοσηλεύονται στο Μπιλάσπουρ», διευκρίνισε ο Σονμάνι Μπόρα.

Μετά το τραγικό περιστατικό, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά σήμερα στο Ραϊπούρ, την πρωτεύουσα του Τσατίσγκαρ, όπου δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την παραίτηση του τοπικού πρωθυπουργού, Ράμαν Σινγκ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Σινγκ και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, η στείρωση είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους «οικογενειακού προγραμματισμού» στην Ινδία και πολλά κρατίδια προωθούν μαζικές επεμβάσεις αυτού του είδους, κυρίως για τις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Θεωρητικά, οι γυναίκες προσέρχονται εθελοντικά στα κέντρα αυτά, όμως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και δέχονται έντονες πιέσεις από υπαλλήλους των τοπικών αρχών. Επιπροσθέτως, οι συνθήκες υγιεινής στα χειρουργικά κέντρα συχνά είναι άθλιες.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο γιατρός και ο βοηθός του χειρούργησαν 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία για όλες. Κάποιες από τις γυναίκες είπαν σε δημοσιογράφους ότι τις ανάγκασαν να στειρωθούν.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έδωσε εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση και τέσσερις αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης του Τσατίσγκαρ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις διώκεται για ιατρική αμέλεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης