Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Σήμερα απειλούν να πραγματοποιήσουν καταλήψεις κτιρίων, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί


Αμετακίνητοι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ
Αποφασισμένοι να μην φύγουν από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ είναι οι χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν, ζητώντας  εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

Ενώ έπεφτε το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν κατασκηνωμένοι στα κύρια σημεία των διαδηλώσεων, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Χονγκ Κονγκ, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου, ενώ σήμερα απειλούν να πραγματοποιήσουν καταλήψεις κτιρίων, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί.

Κλείσιμο
Για την ώρα, πάντως, η συνέχιση των κινητοποιήσεων έχει «παγώσει» την αγορά του Χονγκ Κονγκ με πολλά καταστήματα να έχουν κατεβάσει ρολά και εκατοντάδες εταιρείες να έχουν απομακρύνει τους υπαλλήλους τους από τα γραφεία που διατηρούν στο κέντρο, μεταφέροντάς τους στα προάστια.



Από την πλευρά της η Κίνα επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι παράνομες.



Μάλιστα, το Πεκίνο κρατά αυστηρή στάση όσον αφορά στο πεδίο της ηπειρωτικής Κίνας, ενώ
οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ανέφεραν την Τετάρτη πως τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 20 άτομα που είχαν εκδηλώσει αλληλεγγύη με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.



Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ ο οποίος ανέφερε σήμερα από την Ουάσιγκτον ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο
ο Ουάνγκ Γι είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει «ακλόνητα και ξεκάθαρα» καταστήσει γνωστή την θέση της, τονίζοντας πως οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

«Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και αυτό αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως «καμία χώρα, καμία κοινωνία, κανείς, δεν ανέχεται τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. Αυτό γίνεται στις ΗΠΑ, αυτό γίνεται και στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον για «αυτοσυγκράτηση» και για «σεβασμό του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης