Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί

Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί

Η απειλή των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, η εξάπλωση του ιού Έμπολα, η ουκρανική κρίση και η μάχη κατά του εξτρεμισμού στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΟΗΕ

Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί

Από τη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες οι εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην αίθουσα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, την Ρωσία και την εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Κλείσιμο

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σημάδια προόδου, η σκιά των Παγκοσμίων Πολέμων έχει εξαφανιστεί, η προοπτική ενός πολέμου ανάμεσα σε υπερδυνάμεις έχει μειωθεί, περισσότερος κόσμος ζει υπό κυβερνήσεις που έχει εκλέξει, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή της φτώχειας και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση της ζωής μας», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Ομπάμα.

«Μάθαμε πώς να καταπολεμούμε ασθένειες, να εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη του ανέμου και του ήλιου […] συχνά λέω στους νέους των ΗΠΑ πως αυτή είναι η καλύτερη εποχή στην ιστορία για να γεννηθεί κανείς, καθώς έχουμε μάθει πώς να παραμένουμε υγιείς και πώς να υλοποιούμε τα όνειρά μας», συνέχισε στο κλίμα αισιοδοξίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε λόγο για τον κίνδυνο από την εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ο οποίος όπως είπε απειλεί να περάσει τα σύνορα, αναφέρθηκε στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την αγριότητα των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ, η οποία τόνισε ότι οδηγεί τις ΗΠΑ να κοιτάξουν βαθιά στην καρδιά του σκότους.

«Όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούν την άμεση προσοχή μας. Αλλά είναι και συμπτώματα ενός ευρύτερου προβλήματος - την αποτυχία ενός διεθνούς συστήματος για να διατηρηθεί η ειρήνη. Δεν επενδύσαμε αρκετά στη δημόσια υγεία των αναπτυσσόμενων χωρών, αποτύχαμε να ενισχύσουμε τους διεθνείς κανόνες και δεν αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τη μισαλλοδοξία, τον σεκταρισμό και την απελπισία που θρέφει τον βίαιο εξτρεμισμό σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη», επισήμανε ο Ομπάμα.

Τόνισε, μάλιστα, πως για τις ΗΠΑ η επιλογή είναι ξεκάθαρη, καθώς «επιλέγουμε ελπίδα και όχι φόβο» και πρόσθεσε πως βλέπει το μέλλον ως κάτι όχι εκτός ελέγχου, αλλά κάτι που μπορεί να διαμορφωθεί για κάτι καλύτερο.

«Επιλέγουμε να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι και για έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας αξίζει να ζουν», συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, ένα εκ των οποίων να αποδειχθεί αν οι χώρες θα είναι ικανές να επιβεβαιώσουν το λόγο ύπαρξης του ΟΗΕ και κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε ώστε να απορρίψουμε τον καρκίνο του βίαιου εξτρεμισμού.

Σχετικά με την ουκρανική κρίση ο Ομπάμα δήλωσε πως πριν εκατό χρόνια ο Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε τη ζωή πολλών εκατομμυρίων, αποδεικνύοντας την απίστευτη δύναμη των όπλων, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ανέδειξε τις δυνάμεις του φασισμού και του ρατσισμού και οδήγησε στη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι καμία άλλη χώρα δε θα υποτάξει το γείτονά της διεκδικώντας τα εδάφη του.

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν, όπως είπε, καθώς παρά τη θέληση του Κιέβου η Κριμαία προσαρτήθηκε, η Ρωσία έδωσε όπλα στην ανατολική Ουκρανία ενισχύοντας τους βίαιους αυτονομιστές και οδηγώντας σε συγκρούσεις που σκότωσε εκατοντάδες.

Εξήγησε, δε, πως η Αμερική και οι εταίροι της θα ενισχύσουν το λαό της Ουκρανίας, θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ κάλεσε και άλλους να ενταχθούν στον αγώνα αυτό.

Ωστόσο, όπως τόνισε υπάρχει και άλλη επιλογή, αυτή της διπλωματίας και τόνισε πως «αν η Ρωσία ακολουθήσει το μονοπάτι της ειρήνης και της διπλωματίας με την Ουκρανία τότε θα αρθούν οι κυρώσεις», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όσο για τη μάχη κατά του ιού Έμπολα, δήλωσε πως περισσότερες χώρες πρέπει να δεσμευτούν στον αγώνα κατά του φονικού ιού που έχει ξεσπάσει στην Δυτική Αφρική.

Ο Ομπάμα, όμως, αναφέρθηκε και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν μία διπλωματική λύση στο ζήτημα, απευθύνοντας μήνυμα στην Τεχεράνη να μην χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για μία επίλυση σε αυτό το επίπεδο.

Παρόλα αυτά, στο μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του ο Ομπάμα εστίασε στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι η τρομοκρατία δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία έχει πρόσβαση στην τεχνολογία, δημιουργεί υποομάδες για να βλάψει ανθρώπους και έχει στόχο να διχάσει τον κόσμο ανάμεσα σε πιστούς και άπιστους, σκοτώνοντας ολοένα περισσότερους και υιοθετώντας άγριες μεθόδους για να απειλήσουν.

«Έκανα σαφές πως η Αμερική δε θα βασίσει εξ’ολοκλήρου την εξωτερική πολιτική της στην αντίδραση κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, τονίσαμε πως οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν και δε θα εμπλακούν σε πόλεμο με το Ισλάμ. Το Ισλάμ διδάσκει την ειρήνη», είπε ο Ομπάμα και ζήτησε τη συμμετοχή του κόσμου στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο όπως είπε πρέπει να καταστραφεί.

Επισήμανε πως πρέπει να ασκηθεί στρατιωτική πίεση κατά του ΙΚ και κατά όσων έχουν αποφασίσει να ενταχθούν σε τέτοιες οργανώσεις

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί. Μητέρες, αδελφές, κόρες έχουν πέσει θύματα βιασμών, αθώα παιδιά έχουν δολοφονηθεί, σοροί έχουν πεταχτεί σε μαζικούς τάφους, θρησκευτικές μειονότητες πεθαίνουν από την πείνα, αθώοι άνθρωποι αποκεφαλίζονται με άγρια βίντεο που διοχετεύονται για να σοκάρουν τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Κανένας Θεός αποδέχεται αυτή την τρομοκρατία, δεν υπάρχει λογική, ούτε διαπραγμάτευση με αυτούς τους ανθρώπους, η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι η επίθεση. Έτσι, οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τον συνασπισμό ώστε να διαλύσουν αυτό το δίκτυο θανάτου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι σε αυτήν προσπάθεια η Αμερική δε δρα μόνη της, ούτε πρόκειται να σταλούν στρατεύματα σε εδάφη ξένων χωρών.

Αντιθέτως, είπε ότι θα ενισχυθεί ο ιρακινός και συριακός στρατός ώστε να ανακτήσουν τις περιοχές τους από τα χέρια των εξτρεμιστών, ενώ θα καταβληθεί η προσπάθεια να σταματήσει η χρηματοδότηση της οργάνωσης και να σταματήσει η εισροή μαχητών από τη Δύση στους κόλπους της.

«Όσοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚ πρέπει να φύγουν όσο μπορούν, όσοι συνεχίζουν να μάχονται για την πιο μισητή αιτία είναι μόνοι τους, γιατί εμείς δε θα υποκύψουμε στις απειλές και θα αποδείξουμε ότι το μέλλον ανήκει σε όσους χτίζουν και όχι σε όσους καταστρέφουν», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να σταματήσουν τα παιδιά να εκπαιδεύονται για να μισούν άλλους ανθρώπους.

«Η ιδεολογία του ΙΚ, της Αλ Κάιντα και της Μπόκο Χαράμ θα πεθάνει αν εκτίθεται, αν αντιμετωπίζεται, αν απορρίπτεται στο φως της ημέρας», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει ψήφισμα που θα υπογραμμίζει την ευθύνη των κρατών που στηρίζουν τον εξτρεμισμό.

«Τον ερχόμενο χρόνο θα ανακοινώσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία του εξτρεμισμού», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, επισημαίνοντας πως μαζί με τους εταίρους οι ΗΠΑ ενισχύσει την συριακή αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες του ΙΚ, αλλά και την αγιότητα του Άσαντ.

Προς το τέλος της ομιλίας του, κάλεσε τις χώρες να εστιάσουν στους νέους και τις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την πολιτική και μπορούν να σημειώσουν σημαντική επιτυχία.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση κατά των απειλών, ενώ απευθύνθηκε σε όσους ασκούν κριτική στην Αμερική εξαιτίας των προβλημάτων της για τα οποία όπως είπε ο κόσμος αγωνίζεται καθημερινά.

«Αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας, συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική σε εμάς τους ίδιους […] Επειτα από έξι χρόνια στην προεδρία, πιστεύω ότι αυτή η υπόσχεση μπορεί να ανακουφίσει τον κόσμο. Γιατί πάντα αναζητούσα την θετική αλλαγή για ειρήνη, ελευθερία και ευκαιρίες», τόνισε ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης