Τα μαύρα κουτιά θα «φωτίσουν» τα αίτια της τραγωδίας

Τα μαύρα κουτιά θα «φωτίσουν» τα αίτια της τραγωδίας

«Βρίσκονται σε καλή κατάσταση», δηλώνει Μαλαισιανός αξιωματούχος - Ο Πούτιν διαβεβαιώνει τη διεξαγωγή «πλήρους και διαφανούς» έρευνας στον τόπο της τραγωδίας

Τα μαύρα κουτιά θα «φωτίσουν» τα αίτια της τραγωδίας

Διαδηλώσεις έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ

Κλείσιμο

Το μοιραίο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία παρασύροντας στο θάνατο 298 επιβαίνοντες, έπεσε από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών ή από υπερηχητικό πύραυλο των ουκρανικών δυνάμεων;



Τα ερωτήματα γύρω από την κατάρριψη του Boeing 777 είναι πολλά και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι με την παράδοση των μαύρων κουτιών από τους φιλορώσους αντάρτες στους αξιωματούχους της Malaysia Airlines θα αποκαλυφθούν τα μυστικά της συντριβής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, Μοχάμεντ Σάκρι, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, ο οποίος παρέλαβε τους καταγραφείς πτήσεως, τα δύο μαύρα κουτιά βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, Μίκαελ Μποτσιούρκιβ, που βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας, οι ειδικοί αντιμετώπισαν πρόβλημα στην ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής εξαιτίας της αναζωπύρωσης της κρίσης στην περιοχή, ωστόσο επισήμανε πως η διαδικασία μετάβασής τους ήταν «καλά οργανωμένη».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μποτσιούρκιβ, υποστήριξε ότι κάποια από τα συντρίμμια της πτήσης MH17 έχουν παραποιηθεί.

«Μεγάλα τμήματα, όπως το ουραίο πτερύγιο είναι τελείως διαφορετικά από όταν τα είδε για πρώτη φορά η ομάδα. Έχουν κοπεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μποτσιούρκιβ στο δίκτυο BBC. «Ένα από τα κεντρικά τμήματα έχει κοπεί στη μέση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, Αντρέι Λίσενκο, ειδικοί του ρωσικού στρατού παρουσιάστηκαν ως απλοί πολίτες και «πείραξαν» τα στοιχεία από το σημείο της τραγωδίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, η Μεγάλη Βρετανία είπε «ναι» στο αίτημα της Ολλανδίας να αποσταλούν ειδικοί από το Φαρνμπόροου ώστε να ερευνήσουν τα στοιχεία από τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH17.

 

 

Επικοινωνία Πούτιν-Ρούτε

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που  είχε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μέσα σε τρεις ημέρες, συζήτησαν σχετικά με τη διεθνή έρευνα στον τόπο όπου το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο Ρούτε συνομίλησαν σχετικά με «την άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας», που χρειάζεται να έχουν οι ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

«Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αναγκαία η άμεση και άνευ όρων εκεχειρία στη 

στη ζώνη των συγκρούσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Την ίδια στιγμή, κάλεσε το Κίεβο να συμμορφωθεί με τους βασικούς κανόνες ευπρέπειας και κατάπαυσης του πυρός για όσο χρόνο θα πραγματοποιηθούν έρευνες για την τραγωδία του Boeing 777.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της με τους αντάρτες ώστε να πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα για την τραγωδία.

«Η Ρωσία θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε η έρευνα να είναι πλήρης και διαφανής. Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να επηρεάσουμε την παραστρατιωτική ομάδα στο νοτιοανατολικά», πρόσθεσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.


Από το Χάρκοβο στο Αϊντχόφεν οι σοροί

Οι πρώτες σοροί των επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους αναμένεται να φτάσουν στην Ολλανδία αύριο, Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε.

Ένα μεταγωγικό «Ηρακλής» αναμένεται να μεταφέρει τα άψυχα κορμιά των αδικοχαμένων επιβατών από το Χάρκοβο στο Αϊντχόφεν, όπου θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν.

Προηγουμένως, ωστόσο, ομάδα εγκληματολόγων πρόκειται να τα εξετάσει για λίγες ώρες πριν μεταφερθούν στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας.

 

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ

Εκατοντάδες ήταν όσοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ ζητώντας απαντήσεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Μπορούμε να εμπιστευθούμε τη Ρωσία; Μπορούμε να πιστέψουμε ότι λέει την αλήθεια;», «Πρόεδρε Πούτιν, απαιτούμε δικαιοσύνη» και «Γενοκτονία στα 33.000 πόδια», φώναζαν ότι δεν θέλουν να καλυφθεί αυτή η υπόθεση, ζητώντας άμεση διαλεύκανση.

«Ολόκληρο το έθνος θέλει να μάθει την πραγματική ιστορία», δήλωσε ο Αρμάντ Αζά Αμπούν Χανίφα, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον Telegraph.

«Πιστεύω ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ σήμερα», δήλωσε ο 50χρονος Μοχάμαντ Κασίμ, που κουνούσε ρυθμικά το πλακάτ διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Κουάλα Λουμπούρ, Λουντμίλα Βορόμπιεφ δήλωσε: «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω πόσο λυπάμαι, όχι μόνο ως πρέσβειρα αλλά και ως άνθρωπος, ως μητέρα. Δε μπορώ να περιγράψω πόσο λυπάμαι». Βέβαια, την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι ο Πούτιν «δαιμονοποιείται» άδικα, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιχειρούν ώστε να επιστραφούν τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων στους αγαπημένους τους, τονίζοντας ότι προσπαθούν να επιστρέψουν ακόμα και ένα iPad στο σύζυγο μίας γυναίκας που βρήκε τραγικό θάνατο.

Η Malaysia Airlines αποφεύγει την Ουκρανία πετώντας πάνω από τη Συρία

Την ίδια στιγμή, οι μαλαισιανές αερογραμμές επιβεβαίωσαν ότι αεροσκάφος τους πέταξε πάνω από τη Συρία, ώστε να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μετά την τραγωδία του Boeing 777.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε σειρά αρνητικών σχολίων ανάμεσα στους χρήστες των τόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει ο Independent. Πάντως, σε ανακοίνωσή της η εταιρία τόνισε πως η πορεία αυτή είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον συριακό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Ολλανδούς αξιωματούχους στο τρένο-νεκροτομείο με τις σορούς των επιβαινόντων του αεροσκάφους υπάρχουν μόνο 200 και όχι 282 πτώματα όπως υποστήριζαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης