Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο παιδεραστίας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο παιδεραστίας

Ο αδελφός της κατηγορείται ότι προσπάθησε να εμποδίσει έναν πρώην βουλευτή να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα

Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο παιδεραστίας
Παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τα καθήκοντά της η πρώην δικαστής Ελίζαμπεθ Μπάτλερ-Σλος, επικεφαλής της έρευνας που θα διεξαχθεί για το σκάνδαλο παιδεραστίας τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι θεσμοί.

Ο διορισμός της, πριν από μια εβδομάδα, προκάλεσε έντονη πολεμική, καθώς ο αδελφός της, Μάικλ Χέιβερς, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας την δεκαετία του ΄80, κατηγορείται ότι προσπάθησε να εμποδίσει έναν πρώην βουλευτή να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Κλείσιμο
«Κατέστη προφανές τις τελευταίες ημέρες ότι πολλοί είναι αυτοί, κυρίως στους κόλπους των ενώσεων των θυμάτων, που πιστεύουν ότι δεν είμαι ο σωστός άνθρωπος για να προεδρεύσει αυτής της έρευνας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πρώην δικαστής, η οποία διορίστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι για να πραγματοποιήσει αυτήν την ευρεία έρευνα.

«Επίσης μου κατέστη σαφές ότι δεν έλαβα επαρκώς υπόψη μου την άποψη ότι το παρελθόν μου ή το γεγονός ότι ο αδελφός μου ήταν γενικός εισαγγελέας εκείνη την εποχή θα μπορούσε να θέτει κάποιο πρόβλημα», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ελίζαμπεθ Μπάτλερ-Σλος.

Μιλώντας για «μια γυναίκα με την μέγιστη ακεραιότητα», η Τερέζα Μέι δέχθηκε την παραίτηση αυτή και ανακοίνωσε ότι το όνομα του ή της αντικαταστάτριάς της θα ανακοινωθεί «το ταχύτερο δυνατό».

«Μας ανακουφίζει το γεγονός ότι η κυρία Μπάτλερ-Σλος πήρε την απόφαση να παραιτηθεί», αντέδρασε η Άλισον Μίλαρ, δικηγόρος του γραφείου Leigh Day, το οποίο υπερασπίζεται τα φερόμενα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν ήταν ποτέ «η ακεραιότητα της κυρίας Μπάτλερ Σλος» η δικηγόρος σημείωσε ότι ο διορισμός της δεν ήταν «αποδεκτός για μια έρευνα, η οποία δεν απαιτείται μόνον να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά και να γίνεται αντιληπτή ως τέτοια από αυτούς που προδόθηκαν στο παρελθόν από τις αρχές».

Σημειώνεται ότι βρετανικές εφημερίδες αποκάλυψαν και αργότερα τα αρμόδια υπουργεία επιβεβαίωσαν ότι 114 φάκελοι σχετικοί με τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ του 1979 και του 1999 έχουν εξαφανιστεί. Ένας από αυτούς τους φακέλους αφορά, σύμφωνα με τον Τύπο, την εμπλοκή βουλευτών κι άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων σε ένα δίκτυο παιδεραστίας.

Η υπόθεση ακολουθεί το σκάνδαλο που είχε προκαλέσει στην Βρετανία η υπόθεση Σάβιλ, εκ του ονόματος του Τζίμι Σάβιλ, πρώην παρουσιαστή του BBC, ο οποίος πέθανε το 2011 και ο οποίος θεωρείται σήμερα από την Σκότλαντ Γιαρντ «ένας από τους χειρότερους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στην ιστορία της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης