Πάπας Φραγκίσκος από τα Ιεροσόλυμα: Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία

Πάπας Φραγκίσκος από τα Ιεροσόλυμα: Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία

Επισκέφθηκε μνημείο νεκρών Ισραηλινών από επιθέσεις Παλαιστινίων μετά από παραίνεση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Πάπας Φραγκίσκος από τα Ιεροσόλυμα: Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία
Επίσκεψη σε μνημείο για του Ισραηλινούς που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις Παλαιστινίων πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Πάπας Φραγκίσκος μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στο τείχος που έχουν χτίσει οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη.

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα της τακτικής "μην θυμώνεις" αλλά ισοφάρισε» δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph καθώς οι Ισραηλινοί εμφανίζονταν ενοχλημένοι από την προσευχή του Ποντίφικα στο τείχος και κυρίως από τη φωτογραφία του με φόντο συνθήματα κατά του Ισραήλ που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Κλείσιμο


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα στο Μνημείω των Θυμάτων της Τρομοκρατίας έγινε κατόπιν δικής του παραίνεσης. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάπα για την αποδοχή του αιτήματός μου να επισκεφθεί το μνημείο. Του εξήγησα ότι το τείχος που επισκέφθηκε χθες έχει εμποδίσει την αύξηση του αριθμού των θυμάτων από Παλαιστίνιους».

Από την πλευρά του ο Πάπας απάντησε: Εγώ προσεύχομαι για όλα τα θύματα της Τρομοκρατίας. Παρακαλώ όχι άλλη τρομοκρατία».

Λίγη ώρα αργότερα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συνάντηση με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες μετά την οποία ζήτησε να υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση» όλων των πιστών – εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών – στους Άγιους Τόπους στην Ιερουσαλήμ

«Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία ή μνημεία για τους τουρίστες, αλλά χώροι όπου οι κοινότητες των πιστών ζουν την πίστη τους, τον πολιτισμό τους, τις πρωτοβουλίες της φιλευσπλαχνίας. Πρέπει λοιπόν να τους διαφυλάσσουμε αιωνίως στην ιερότητά τους, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την κληρονομία του παρελθόντος αλλά επίσης και τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται σήμερα και θα τους επισκεφθούν στο μέλλον», υπογράμμισε ο πάπας.

Επαναλαμβάνοντας την καταδίκη «του αντισημιτισμού σε όλες του τις πιθανές μορφές», ο ποντίφικας κατήγγειλε τον βανδαλισμό «και τις διαδηλώσεις μισαλλοδοξίας εναντίον ανθρώπων ή χώρων λατρείας των εβραίων, των χριστιανών και των μουσουλμάνων».

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο Πέρες δέχθηκε την πρόσκληση που του είχε απευθύνει την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος να προσευχηθεί για την ειρήνη από κοινού με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Βατικανό.

«Θα χαρούμε να προσευχηθούμε στο σπίτι μας ή στο δικός σας έπειτα από πρόσκλησή σας και σύμφωνα με τις επιθυμίες σας», δήλωσε ο Πέρες στον ποντίφικα. Ο Αμπάς είχε αποδεχθεί την πρόσκληση ήδη από χθες, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ, ο οποίος αναφέρθηκε στην 6η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης