«Θαύμα» της τεχνολογίας: «Νέο» χέρι για ορφανό από την Αϊτή

«Θαύμα» της τεχνολογίας: «Νέο» χέρι για ορφανό από την Αϊτή

Ένας Βρετανός μηχανικός με την βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή, χάρισε ένα πρόσθετο μέλος, στο μικρό παιδάκι

«Θαύμα» της τεχνολογίας: «Νέο» χέρι για ορφανό από την Αϊτή
Χάρη σε έναν Βρετανό μηχανικό, ο Stevenson Joshep, ένα 12χρονο ορφανό από την Αϊτή, απόκτησε ένα «νέο» χέρι» που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή. Το μικρό αγόρι που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα, εγκαταλείφθηκε σε ηλικία 3 ετών και μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο «Little Children of Jesus Orphanage», στο Πορτ-ο-Πρενς στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Το 2010, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό-στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Bernard Mevs. Εκεί η ορθοπεδική ομάδα του νοσοκομείου προσπαθούσε να κάνει προσθετική μελών σε ανθρώπους που ακρωτηριάστηκαν από τον φονικό σεισμό. Αλλά η περίπτωση του μικρού Stevenson ήταν διαφορετική. Είχε γεννηθεί χωρίς δάχτυλα, μία περίπτωση που δεν άφηνε περιθώρια διόρθωσης. «Μερικές περιπτώσεις είναι δύσκολες να αντιμετωπιστούν. Καμία χειρουργική επέμβαση δεν θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα χαμένα δάχτυλα του» είπε ο επικεφαλής της ομάδας ορθοπεδικών Τhomas Iwalla.

Κλείσιμο
Η τύχη όμως του μικρού Stevenson άλλαξε, όταν συνάντησε τον John Marshall, έναν Βρετανό μηχανικό που ζούσε στην Καλιφόρνια και ταξίδεψε στην Αϊτή μαζί με τη σύζυγό του, Lisa, στο πλαίσιο μιας χριστιανικής αποστολής. Επιστέφοντας ο Marshall στην Καλιφόρνια δεν ξέχασε το 12χρονο ορφανό, ώσπου μία ημέρα έπεσε στα χέρια του ένα άρθρο για έναν ξυλουργό στη Νότια Αφρική, εν ονόματι Richard van As, που έχασε τα δάχτυλα του μετά από ένα ατύχημα στο πριόνισμα. Ο Mr Van έφτιαξε για τον εαυτό ένα πλαστικό πρόσθετο χέρι με τη βοήθεια ενός εκτυπωτή 3D, τον οποίο ονόμασε «Robohand». Ο Βρετανός μηχανικός ήρθε σε επαφή με τον εφευρετικό ξυλουργό και οι δύο άντρες συνεργάστηκαν για να  δημιουργήσουν ακόμα ένα «Robohand», αυτή τη φορά για τον μικρό Stevenson. Με το νέο μέλος που απέκτησε ο 12χρονος μπορεί να κάνει δραστηριότητες που στο παρελθόν μπορούσε μόνο να ονειρευτεί, όπως για παράδειγμα να πιάνει την μπάλα, ή ακόμα και να γράψει. «Τώρα μπορώ να πιάνω το μπαλόνι. Μπορώ να βάζω καλάθια. Να κρατάω το τηλεκοντρόλ, ένα μπουκάλι νερό, μία τσάντα. Μου αρέσει πολύ».

Η μέθοδος της 3D εκτύπωσης είχε αρχικό προορισμό τη δημιουργία ρούχων,  αυτοκινήτων, όπλων και μουσικών οργάνων. Ο Stevenson είναι κάποια από τα παιδιά που ωφελήθηκαν από την νέα τεχνολογία. Είχε προηγηθεί ένα 5χρονο παιδί από τη Νότια Αφρική, ο Liam Dippenaar, ο οποίος επίσης απέκτησε ένα πρόσθετο μέλος, στο δεξί του χέρι.
        
    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης