Διαστημικά αντίποινα από Ρωσία σε ΗΠΑ λόγω... Ουκρανίας

Διαστημικά αντίποινα από Ρωσία σε ΗΠΑ λόγω... Ουκρανίας

Ο μικρότερος γιος του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνει επιτελική θέση σε ουκρανική εταιρεία- κολοσσό φυσικού αερίου

Διαστημικά αντίποινα από Ρωσία σε ΗΠΑ λόγω... Ουκρανίας
Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να μετατραπεί σήμερα η ουκρανική βουλή καθώς  ξεκινούν οι εργασίες υπό τον ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση με την συμμετοχή της μεταβατικής ηγεσίας της χώρας αλλά και των τοπικών φορέων - εκτός των ρωσόφωνων αυτονομιστών - με στόχο την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης. Πρόσκληση στο "στρογγυλό τραπέζι" του εθνικού διαλόγου έλαβαν μάλιστα και πρώην ηγέτες της Ουκρανίας όπως ο έκπτωτος πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Κι ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ουκρανική κρίση στα ανατολικά της χώρας, η Μόσχα ανακοίνωσε τα διαστημικά της αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό ότι ο μικρότερος γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνει επιτελική θέση σε ουκρανική εταιρεία- κολοσσό φυσικού αερίου. Ο Χάιντερ Μπάιντεν αναλαμβάνει επικεφαλής νομικών υποθέσεων στην μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής αερίου της Ουκρανίας "Burisma Holdings", όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το  "Kievpost", στις σημερινές διαβουλεύσεις στην ουκρανική βουλή προβλέπεται η συμμετοχή αντιπροσώπων της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης και των ανατολικών περιφερειών της χώρας με στόχο τη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεραστεί η κρίση. Όπως αποκαλύπτουν η "Rianovosti" και το "RussiaToday", το σχέδιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για την Ουκρανία έχει ως πρώτο στάδιο το διάλογο «στρογγυλού τραπεζιού», καλώντας εκ νέου και τις δύο πλευρές να κατεβάσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τη βία, τους εκφοβισμούς και τις προκλήσεις. Το σχέδιο προβλέπει διερεύνηση των μέχρι τώρα αιματηρών περιστατικών από επιθεωρητές του ΟΑΣΕ με παράλληλη παράδοση του ελέγχου των κτιρίων που έχουν καταλάβει φιλορώσοι, οι οποίοι δεν θα διωχθούν.Σύμφωνα με το  "Kievpost" στόχος και η απρόσκοπτη διενέργεια των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το σχέδιο καταρτίστηκε από την Ελβετία, προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ, και παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, παραμένει η ένταση στα ανατολικά της χώρας με τις δύο επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ οι πολίτες των οποίων έχουν ζητήσει προσάρτηση στη Μόσχα να στροβιλίζονται στο χάος.

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο μετά την αιματοχυσία σατο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, όπου έξι ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σλαβιάνσκ πέφτοντας σε ενέδρα φιλορώσων. το ΝΑΤΟ δημοσίευσε νέες δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών στρατευμάτων διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή κοντά στη μεθόριο.

Τα διαστημικά αντίποινα της Ρωσίας
Η ρωσική κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανακοινώνοντας μέτρα σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στα σχέδια της Ουάσινγκτον να αρνηθεί την χορήγηση αδειών εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θεωρεί πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ρωσικό στρατό.Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον επιδίωκε ο ISS -πρόγραμμα αξίας 100 δισ. δολαρίων στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες- να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της καθορισμένης προθεσμίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης