Ποιες τηλεοπτικές σειρές εξυμνούν τα βασανιστήρια

Ποιες τηλεοπτικές σειρές εξυμνούν τα βασανιστήρια

Περίπου οι μισοί Βρετανοί θεωρούν αποδεκτή την πρακτική των βασανιστηρίων

Ποιες τηλεοπτικές σειρές εξυμνούν τα βασανιστήρια

Μπορεί να καθήλωσαν το τηλεοπτικό κοινό χάρη στην πλοκή, τις ερμηνείες και την εξαιρετική σκηνοθεσία τους, μπορεί να κέρδισαν βραβεία Emmy και Χρυσές Σφαίρες, όμως, οι τηλεοπτικές σειρές «Homeland» και «24», εξυμνούν τα βασανιστήρια.

Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με την οποία τα πολυβραβευμένα σήριαλ προωθούν την πρακτική των βασανιστηρίων εξαιτίας των σκηνών βίας και των τεχνικών ανάκρισης που προβάλουν.

Όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, το 36% των Βρετανών πιστεύουν ότι «τα βασανιστήρια μερικές φορές είναι απαραίτητα και αποδεκτά για την εξασφάλιση πληροφοριών για την προστασία του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, το 25% των Ρώσων συμμερίζονται την ίδια οπτική, αν και η Κίνα είναι η χώρα όπου συγκεντρώνεται το υψηλότερο ποσοστό με το 74% να λέει «ναι» στη βία κατά τη διάρκεια κράτησης υπόπτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μεγάλη Βρετανία, Κέιτ Άλεν, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς όπως δήλωσε, κανείς δεν περίμενε ότι οι Βρετανοί θα είχαν αυτή την ιδέα γύρω από τα βασανιστήρια.

Κλείσιμο

Μάλιστα, η Άλεν κατηγόρησε τις τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες «εξυμνούν τα βασανιστήρια σε μία ολόκληρη γενιά», διαμορφώνουν το τηλεοπτικό κοινό, επισημαίνοντας πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην τηλεοπτική μεταφορά των σεναριογράφων και την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent στη σειρά «Homeland» προβάλλεται σκηνή όπου ένας κρατούμενος υπόκειται σε στέρηση ύπνου, ενώ στο «24» και τη σειρά «Spooks» υπάρχουν δεκάδες σκηνών βίας.

«Διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος πιστεύει ότι η προσωπική ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί με κάποιο τρόπο μέσω της χρήσης βίας. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές», επισήμανε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά τη στιγμή που η οργάνωση τονίζει πως σε κάποιες χώρες η πρακτική βασανιστηρίων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και καλεί τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να παρέχουν στους κρατούμενους πρόσβαση σε ιατρική και νομική βοήθεια.

«Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο παρουσιάζουν μια διφορούμενη στάση αναφορικά με τα βασανιστήρια καθώς, ενώ υπάρχει η νομική απαγόρευση τους, συχνά χρησιμοποιούνται ως πάγια τακτική», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.

Πρόσθεσε, δε, ότι όχι μόνο υπάρχουν τα βασανιστήρια, αλλά «ακμάζουν σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Καθώς αρκετές κυβερνήσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν την χρήση των βασανιστηρίων στο όνομα της εθνικής τους ασφάλειας, οποιαδήποτε πρόοδος πραγματοποιείται στο πεδίο τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλοιώνεται».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης