Ελεύθερος αφέθηκε ο διοικητής του ουκρανικού στόλου

Ελεύθερος αφέθηκε ο διοικητής του ουκρανικού στόλου

“Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, πολίτες και εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων "νέων αρχών" της Κριμαίας” η επίσημη ανακοίνωση – Είχαν κρατηθεί για λίγες ώρες από τις ρωσικές δυνάμεις και τις “ομάδες αυτοάμυνας” - Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν στρατόπεδα και βάσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην χερσόνησο

Ελεύθερος αφέθηκε ο διοικητής του ουκρανικού στόλου
Την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση του ουκρανικού στόλου στην Κριμαία, ανακοίνωσε η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση από το Κίεβο.

«Όλοι οι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων 'νέων αρχών' της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας» διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Κλείσιμο
Ο Ουκρανός στρατιωτικός είχε απαχθεί από ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν το κεντρικό κτήριο διοίκησης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Κριμαία, σχεδόν χωρίς να πέσει πυροβολισμός, αφού προηγουμένως άοπλα μέλη των αποκαλούμενων “δυνάμεων αυτοάμυνας” είχαν εισβάλλει στη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και ουσιαστικά είχαν αφοπλίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες. Με τον ίδιο τρόπο εξάλλου καταλήφθηκε στη συνέχεια άλλη μία ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία, συγκεκριμένα στο Μπακχισαράι, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Τέλος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» και σε ακόμη μια πολεμική μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε.

Ουσιαστικά οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν, με αναίμακτο τρόπο, τις σημαντικότερες ουκρανικές πολεμικές βάσεις στην Κριμαία, εξέλιξη και αναμενόμενη και “λογική” από τη στιγμή οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι Ουκρανοί στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις.



Για του λόγου το αληθές ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας (RNBOU) Άντριι Παρουμπίι ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης πως το Κίεβο σχεδιάζει να αποσύρει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία ως «κίνηση αποκλιμάκωσης», όπως είπε, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθούν και οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος τόνισε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απελευθέρωση των κρατούμενων Ουκρανών στρατιωτικών, το Κίεβο θα επιδιώξει τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών για να γίνει η Κριμαία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης