Bloomberg: Ο Ερντογάν μπορεί και να επιβιώσει

Bloomberg: Ο Ερντογάν μπορεί και να επιβιώσει

«Η τουρκική οικονομία θα είναι ο μεγάλος χαμένος» σημειώνει το διεθνές πρακτορείο σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει την Τουρκία 

Bloomberg: Ο Ερντογάν μπορεί και να επιβιώσει
Η πολιτική κρίση στην Tουρκία αναμένεται να πυροδοτήσει «κύμα» αυξήσεων σε εισαγόμενα κυρίως προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βενζίνη. 

Την ώρα που τα τουρκικά νοικοκυριά ετοιμάζονται να βρεθούν αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις και αρκετοί πολίτες σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της Άγκυρας ζητώντας να μην παρεμβαίνει στο έργο των δικαστών που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο μέγα σκάνδαλο δωροδοκιών που τρίζει την καρέκλα του Ταγίπ Ερντογάν.

Κλείσιμο
Για τον Έλμαρ Μπροκ, Γερμανό συντηρητικό ευρωβουλευτή, «ο Ερντογάν έχει ξοφλήσει».
«Αγκιστρωμένος στην εξουσία, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει τη χώρα του να υφίσταται μια δραματική απώλεια αξιοπιστίας», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία «Deutschlandfunk».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη «Bild» εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Βερολίνου στη δύναμη του τουρκικού κράτους να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα. Τόνισε, ωστόσο, πως η ικανότητα της Άγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου «θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της».
 
Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Bloomberg για την πολιτική κρίση στην γείτονα, σύμφωνα με την οποία, μπορεί ο Ερντογάν να επιβιώσει, όμως, η τουρκική οικονομία θα είναι ο μεγάλος χαμένος.  

«Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς το νόμισμα και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας καταβαραθρώνονται και οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώνουν τουρκικά ομόλογα από τα χαρτοφυλάκιά το αντιδρώντας στην κλιμάκωση του σκανδάλου διαφθοράς», επισημαίνει το πρακτορείο. «Και μαντέψτε ποιος θα τεθεί επικεφαλής μετά από αυτές τις εκλογές; Ο Eρντογάν», είναι σχεδόν βέβαιο. Παρά το σκάνδαλο και τις τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κράτησαν τους δρόμους γεμάτους νωρίτερα φέτος, το κόμμα AKP του Ερντογάν θα κέρδιζε εύκολα την πλειοψηφία, υπογραμμίζει ο Βολφγκάνγκο Πικόλι, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο . «Η πραγματικότητα είναι πως η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ελπίδα».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προγραμματίσει τοπικές εκλογές το Μάρτιο του 2014 και προεδρικές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος. Όπως γράφει ο Τίμοθι Ας, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών της Standard Bank στο Λονδίνο, «ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το σκάνδαλο τραβά σε διάρκεια και δε λύνεται. Η καλύτερη περίπτωση είναι να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή τώρα και να προκηρύξει νέες εκλογές».

Η κατάσταση «υπονομεύει σημαντικά την εικόνα της οικονομικής επάρκειας που η κυβέρνηση έχτισε τόσο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Μάικλ Σάουλ, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management στη Νέα Υόρκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης