Στη Λόγια Τζίργκα το σύμφωνο ΗΠΑ - Αφγανιστάν

Στη Λόγια Τζίργκα το σύμφωνο ΗΠΑ - Αφγανιστάν

Συνολικά 2.500 αντιπρόσωποι από 34 αφγανικές επαρχίες θα μετάσχουν στη συζήτηση για τη διμερή συνθήκη ασφαλείας, την οποία διαπραγματεύονται επί μήνες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν


Στη Λόγια Τζίργκα το σύμφωνο ΗΠΑ - Αφγανιστάν
Εκατοντάδες εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στη Καμπούλ για να μετάσχουν στη Λόγια Τζίργκα, την μεγάλη αφγανική παραδοσιακή συνέλευση, η οποία αναμένεται να εξετάσει επί τέσσερις ημέρες το θέμα της διατήρησης μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα μετά το 2014.

Οι εκπρόσωποι της συνέλευσης αυτής -μέλη της κοινωνίας των πολιτών, φύλαρχοι και βουλευτές- λαμβάνουν τις θέσεις τους σε μια μεγάλη αίθουσα του συγκροτήματος της Πολυτεχνικής Σχολής στη δυτική Καμπούλ.

Κλείσιμο
Συνολικά 2.500 αντιπρόσωποι από 34 αφγανικές επαρχίες θα μετάσχουν στη συζήτηση για τη διμερή συνθήκη ασφαλείας, την οποία διαπραγματεύονται επί μήνες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν.

Λόγω του κινδύνου επιθέσεων από αντάρτες ταλιμπάν οι οποίοι αντιτίθενται με σφοδρότητα στη συμφωνία αυτή, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν επιβληθεί στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η διμερής συνθήκη ασφαλείας αναμένεται να καθορίσει τους όρους μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά την λήξη της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ το 2014.

Χθες, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον αφγανό πρόεδρο για τους όρους της συνθήκης.

Η Καμπούλ από την πλευρά της δημοσιοποίησε προσχέδιο της συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014, θα έχουν ασυλία, δηλαδή δεν θα δικάζονται από αφγανικά δικαστήρια για εγκληματικές τους πράξεις αλλά από αμερικανικά -θέμα που αποτελούσε βασικό πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ υπολόγιζαν να διατηρήσουν μια δύναμή τους μετά το 2011 αλλά τελικά το σύνολο των δυνάμεών τους επαναπατρίστηκε καθώς η Βαγδάτη αρνήθηκε να χορηγήσει ασυλία στους αμερικανούς στρατιώτες.

Αν η συνθήκη ασφαλείας εγκριθεί από τη Λόγια Τζίργκα, κατόπιν θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν υπογραφεί και δημοσιευθεί από τον πρόεδρο Καρζάι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης