Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα αντισημιτισμού στο Διαδίκτυο

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα αντισημιτισμού στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ)

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα αντισημιτισμού στο Διαδίκτυο

Στη δημοσιότητα έδωσε έκθεση σχετικά με τις διακρίσεις και την ιδεολογία μίσους απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΟΘΔ).

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 5.847 Εβραίους που ζουν σε οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία), ο ρατσισμός και η αντισημιτική συμπεριφορά εξακολουθεί να υπάρχει.

Κλείσιμο

Αναλυτικότερα, το 66% των συμμετεχόντων υποστήριξαν ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα που ζει, ενώ το 38% φοβάται να εμφανίσει σύμβολα που συνδέονται με τον Ιουδαϊσμό.

Τρεις από τους τέσσερις (γύρω στο 75%) ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο αποτελεί πηγή κακού, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ξεσπούν απέναντι στους Εβραίους, ενώ το 73% νιώθουν ότι το φαινόμενο του αντισημιτισμού στους ιστότοπους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, κάποιοι, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα neurope.eu, το χαρακτηρίζουν ως το «κυριότερο στοιχείο αντισημιτισμού στη ζωή τους».

Όπως επισημαίνει ο ΟΘΔ το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, ωστόσο, την ίδια στιγμή η ανωνυμία των χρηστών προσφέρει εύφορο έδαφος για υβριστικό και ρατσιστικό λόγο, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στους Εβραίους για την οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ECRI), πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που υποστήριζε ότι το επίπεδο ξενοφοβίας και ιδεολογίας μίσους που εκφράζεται στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί.

Όσο περισσότερες πλατφόρμες για σχολιασμό υπάρχουν σε ιστοσελίδες, τόσα περισσότερα ρατσιστικά μηνύματα υπάρχουν στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την επιτροπή.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο ΟΘΔ αναμένεται να πραγματοποιήσει την ετήσια Διάσκεψη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που θα εστιάσει στην καταπολέμηση του ρατσισμού στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης